joi, 30 iunie 2011

Aomori-ken

Prefectura Aomori este una dintre prefecturile Japoniei. Este situată în regiunea Tohoku, având pe post de capitală municipiul Aomori. Are o populaţie de 1.373.164 locuitori, cu o densitate de 154 de locuitori pe kilometru pătrat, suprafaţa totală fiind de 9.606. kilometrii pătraţi, dintre care 1,2 % apă.
Istorie
Prefectura Aomori a luat naştere în 1871. Oraşul Aomori a fost înfiinţat în 1889. Acesta a primit statutul de municipiu în 1898, pe vremea când avea o populaţie de doar 28.000 locuitori. Pe 3 mai 1910 un incendiu a izbucnit în cartierul Yasukata. Alimentat de vânturile puternice, focul a devastat cu repeziciune întreg municipiul. Conflagraţia a curmat 26 de vieţi şi a rănit peste 160 de cetăţeni. Au ars 5.246 de case, 19 spaţii de depozitare şi 157 de depozite.
La ora 10:30 searam pe 28 iulie 1945, o escadrile de bombardiere americane B29 a bombardat peste 90% din oraş.
Radio Aomori a făcut prima taransmisiune în 1951. Patru ani mai târziu a avut loc prima licitaţie de peşte. În 1958 a fost finalizat Magazinul municipal de peşte şi totodată s-a deschis şi spitalul municipal. În acelaşi an compania feroviară Tsugaru a stabilit o conexiune feroviară cu satul Minmaya, aflat în extremitatea peninsulei.
Diferite oraşe şi sate învecinate au fost încorporate în municipiul aflat într-o continuă creştere şi odată cu absorbţia satului Nonai în 1962 Aomori a devenit cel mai mare oraş din prefectură.
În martie 1985, după 23 de ani de muncă şi investiţii de 700 bilioane de yeni, Tunelul Seikan a unit în sfârşit insula Honshu de insula Hokkaido, devenind de asemenea şi cel mai lung tunel de acest gen din lume. Aproape fix trei ani mai târziu, pe 13 martie, serviciul de cale ferată a fost inagurat pe linia Tsugaru Kaikyo.
În aceeaşi zi s-a închis şi linia de navigaţie pentru feriboturi Seikan, feriboturi  ce lega Honshu de Hokkaido. Timp de 80 de ani de activitate, familiarele feriboturi de pe linia Seikan au navigat între Aomori şi Hakodate de cam 720.000 de ori, tarnsportând în total 160 de milioane de pasageri.
În aprilie 1993 s-a deschis Colegiul de stat Aomori. În august 1994 municipiul Aomori a făcut "Pactul pentru schimb de educaţie, cultură şi prietenie" cu oraşul Kecskemet din Ungaria. Un an mai târziu un tratat similar a fost semnat şi cu Pyongtaek din Coreea de sud, activităţile schimbului cultural începând cu un schimb de picturi pe lemn şi tablouri.
În 1995 Aomori a început să ofere servicii de zbor regulate către oraşele Seul şi Khabaraovsk din Coreea de sud, respectiv Rusia.
În iunie 2007 patru dezertori nord coreeni au ajuns în prefectura Aomori după o călătorie de şase zile cu barca, devenind al doilea caz cunoscut vreodată în care dezertori ce doreau să să scape de regimul nord-coreean au reuşit să ajungă direct în Japonia folosind doar barca.
Geografie
Prefectura Aomori este cea mai nordică prefectură a insulei Honshu şi are deschidere la insula Hokkaido prin strâmtoarea Tsugaru. În sud se învecinează cu prefecturile Akita şi Iwate. Oraşul Oma, aflat la nord-vestul capătului peninsulei Shimokita, de forma unui topor, este cel mai nordic punct al insulei Honshu. Peninsulele Shimokita şi Tsugaru mărginesc golful Mutsu. Între aceste două peninsule se află peninsula Natsudomari, reprezentând capătul de nord al munţilor Ou. Cele trei peninsule sunt vizibile foarte bine în harta stilizată a prefecturii, unul dintre simbolurile prefecturii Aomori.
Lacul Towada, un lac format în craterul unui vulcan stins defineşte o parte din graniţa prefecturii Aomori cu prefectura Akita.
Există zece municipii, şi anume: Aomori, Goshogawa, Hachinohe, Hirakawa, Hirosaki, Kuroishi, Misawa, Mutsu, Towada şi Tsugaru.
Ca oraşe şi sate avem: în districtul Higashitsugaru: Hiranai, Imabetsu, Sotogahama şi Yomogita; în districtul Kamikita: Noheji, Oirase, Rokkasho, Rokunohe, Shichinohe, Tohoku şi Yokohama; în districtul Kitatsugaru: Itayanagi, Nakadomari şi Tsuruta; în districtul Minamitsugaru: Fujisaki, Inakadate şi Owani; în districtul Nakatsugaru: Nishimeya; în districtul Nishitsugaru: Ajigasawa şi Fukaura; în districtul Sannohe: Gonohe, Hashikami, Nanbu, Sannohe, Shingo şi Takko; în districtul Shimokita: Higashidori, Kazamaura, Oma şi Sai.
Baze militare
Prefectura Aomori găzduieşte Baza aeriana Misawa, singurul serviciu militar combinat din Pacificul de vest ce serveşte atât armata cât şi marina, forţele aeriene şi forţele de auto-apărare japoneze.
Economia
Ca majoritatea regiunii Tohoku, prefectura Aomori a rămas dominată de industrii tradiţionale, cum ar fi agricultura, silvicultura şi pescuitul.
Agricultura
Regiunea Tsugaru este faimoasă pentru producţiile de orez şi mere, în timp ce regiunile de pe ţărmul Pacificului sunt dominate de producţii de legume şi produse de origine animală.
Astfel, prefectura Aomori este una dintre cele mai de succes prefecturi preponderent agricole pe plan mondial.
Prefectura se mândreşte în special cu cea mai mare producţie din Japonia de mere, cartofi dulci, usturoi şi rădăcini de brusture.
În 2005 s-a înregistrat o mare producţie de mere (prima pe plan naţional, cu 51,7%), cartofi dulci (prima pe plan naţional, 36,8%), usturoi (prima pe plan naţional, 75%), rădăcini de brusture (prima pe plan naţional, 23,6%), cireşe (a doua pe plan naţional 7,6%), daikon (a treia pe plan naţional, 8,5%), pere (a treia pe plan naţional, 6,3%) şi napi (a treia pe plan naţional ( 5,9%)
Silvicultura
Prefectura Aomori are 640.000 de hectare de pădure, ceea ce înseamnă cam 66% din teritoriul prefecturii.
Peninsulele Shimokita şi Tsugaru sunt locul de origine al arborelui hiba. În munţii Shirakami şi în munţii Hakkoda se întâlnesc fagi iar pe coasta pacifică pinul roşu japonez. Cam 200,000 de hecatre de teren sunt acoperite cu cedrii japonezi.
Totodată, arborele hiba din prefectura Aomori formează una dintre "Cele mai frumoase trei păduri din Japonia", fiind cunoscut pentru frumuseţea lemnului, rezistenţa în faţa bolilor şi aroma plăcută. Pădurea antică de fagi din munţii Shirakami este desemnată de asemnea ca un loc de patrimoniu mondial.
Pescuitul
Prefectura Aomori este înconjurată din trei părţi de apă, dacă includem şi golful Mutsu, ceea ce contribuie la înflorirea industriei pescuitului din regiune. Pentru a proteja locurile importante de pescuit şi pentru a asigura sustenabilitatea industriei în viitor, prefectura a promovat dezvoltarea culturilor piscicole de scoici, somon, plătică şi scoci abalone, în timp ce a introdus măsuri pentru un pescuit sănătos şi a monitorizat numărul speciilor importante de peşte, cum ar fi plătica şi calacanul. În ceea ce priveşte producţia de peşte în 2005 putem constata că prefectura este prima pe plan naţional la calmar (27, 2%), peşte retorpina de iaz (27,4%) şi hering(79,4%), a doua pe plan naţional la scoici (19%), plătică (13,2%), castravetele de mare (16,1%) şi corbiculă (23,8%) şi a treia la anghilă (9,3%).
Comerţul şi domeniul serviciilor
 Sectorul terţiar, incluzând industria serviciilor şi în particular industriile retail şi angro, reprezintă o parte esenţială în economia prefecturii.
La fel şi magazinele la scară mare deschise în suburbii. prefectura lucrează la revitalizarea cartierelor comerciale din zonele din centrul oraşului.
Prefectura promovează deasemenea patru sectoare cheie în industria serviciilor: tehnologia informaţiei, sistemele de sprijin ale industriei, turismul şi cultura, precum şi sănătatea şi bunăstarea.
Industria
Prefectura Aomori lucrează şi la valorificarea resurselor locale pentru a dezvolta puternic industriile regionale de manufactură.
Prefectura este hotărâtă să dezvolte în special industriile high-tech ( ecrane digitale, nano-tehnologiea), precum şi consolidarea agriculturii şi a industriei de manufacturare, serviciul medical de sănătate, ajutorul social şi pionieratul în deomeniile energiei eco.
Prefectura face deasemenea şi eforturi susţinute pentru a sprijini dezvoltarea resurselor umane.
Demografiea
Mulţi tineri părăsesc Aomori pentru oraşe cum ar fi Tokyo sau Sendai, căutând locuri de muncă, distracţie şi un partener. Numărul populaţiei a atins maximum în Aomori în anul 1983.
Cultura
Prefectura Aomori este binecunoscută pentru tradiţia sa în tsugaru-jiamisen, un virtuos stil de a cânta la shamisen.
Transportul
Prefectura Aomori este deservită de două aeroporturi, Aeroportul Aomori şi Aeroporul Misawa. Există trei staţii de cale ferată, Staţia Aomori, Staţia Hachinohe şi Staţia Hirosaki. Este deservită de Compania de căi ferate a Japoniei de est, existând şapte linii: Tohoku Shinkansen, Linia principală Tohoku, Linia principală Ou, Linia Ominato, Linia Hono, Linia Hachinohe, respectiv Linia Tsugaru.
Atracţii turistice
Aomori este renumită în special pentru livezile sale de meri.
Lacul Towada, o calderă, se află la limita dintre prefecturile Akita şi Aomori. Râul Oirase alimentează lacul Towada; vara este răcoritor iar toamna aici coloritul frunzelor îţi taie respiraţia.
Muntele Osore, supranumit Muntele groazei, se află lângă Mutsu, în peninsula Shimokita.
Munţii Hakkoda, de lângă Aomori, oferă drumeţii excelente în anotimpurile calde. Cu toate acestea, iarna anului 1902 s-a dovedit dezastruasă, între 199 şi 210 soldaţi murind în timpul unor manevre militare în zonă, acoperită cu zăpadă din abundenţă.
Alte obiective turistice ar fi: Asupamu, nava Hakkoda, podul peste golful Aomori, Muzeul memorial de artă Munakata Shiko, Muzeul municipal de silvicultură Aomori, Muzeul prefectural de folclor Aomori, Muzeul municipal de istorie şi arte folclorice Aomori, Muzeul Nebuta no sato, Munţii Hakkoda, izvorul de apă din munţii Oirase, situl arheologic din perioada Jomon Sannai-Maruyama şi Shirakami-Sannchi, aflat în patrimoniul UNESCO.
Legenda mormântului lui Iisus Hristos
Există o legendă japoneză locală în care se spune că Iisus Hristos nu ar fi murit pe cruce, ci că a călătorit până în Shingo, Aomori, unde a devenit un agricultor ce cultiva orez, s-a căsătorit şi a avut o familie. Legenda îşi are existenţa într-o descoperire din 1930 a ceea ce se presupune a fi "documente antice ebraice ce detaliază viaţa şi moartea lui Iisus în Japonia". Legenda susţine de asemenea că mormântul său s-ar afla în Aomori.
Zona Aomori, Hakkoda, Oirase şi a lacului Towada
ASPAM- Centrul pentru produsele locale şi turism (municipiul Aomori)
ASPAM este o facilitate centrală pentru informare în toate aspectele ce ţin de turismul şi produsele locale din prefectura Aomori, precum şi locul unde se pot cumpăra suveniruri şi alte produse specifice prefecturii. Salonul de observare de la ultimul etaj oferă o privelişte încântătoare asupra municipiului Aomori şi a golfului Mutsu.
Muzeul de artă Aomori (municipiul Aomori)
Colecţia muzeului conţine trei dintre cele patru fundaluri ale baletului Aleko, pictate de artistul Marc Chagall. Există de asemenea şi picturi pe lemn de Shiko Munakata, lucrări de Yoshitomo Nara şi alte câteva lucrări ale altor artişti de origine din Aomori.
Siturile din perioada Jomon, incluzând şi situl istoric de la Sannai Maruyama (municipiul Aomori)
Situl de la Sannai Maryama este cunoscut pentru descoperirea a mari aşezări datând de la începutul şi până la mijlocul perioadei Jomon (acum aproximativ 4.000 până la 5.500 de ani). Aşezările conţin multe bordeie, clădiri mari, cu piloni de sprijini, şi chiar morminte. În pefectura Aomori există multe alte situri istorice datând din era Jomon, cum ar fi situl istoric Korekawa din municipiul Hachinohe şi situl istoric Kamegaoka din municipiul Tsugaru. 
Festivalul nebuta din Aomori (municipiul Aomori)
Nebuta este un festival de vară faimos în întreaga Japonie. Cam 20 de nebuta (caruri gigantice în formă umană) defilează pe străzi în muzica învălmăşită a tobelor taiko, a fluerelor şi a dansatorilor haneto ce scot strigăte tradiţionale, numite plânsul "rassera".
Lacul Towada (municipiul Towada)
Lacul Towada este un lac calderă, aflat la 400 de metrii deasupra nivelului mării. Apa de un albastru închis este mărginită de două peninsule şi este punctată de câteva insuliţe. Vizitatorii lacului Towada se pot bucura de peisajele de aici pe tot parcursul anului.
Cheile Oirase (municipiul Towada)
Cheile Oirase, ce încep de la lacul Towada, au 14 kilometrii lungime şi 400 de metrii adâncime. Pe tot parcursul cheilor există mai multe cascade ce oferă tuturor un peisaj în continuă schimbare. 
Muntele Hakkoda (municipiul Aomori)
Muntele Hakkoda are 1.584 metrii înălţime. Face parte dintr-o centură vulcanică împânzită de mlaştini, mocirle şi izvoare termale. Magnifica privelişte montană este un deliciu pentru toţi cei ce vizitează regiunea.
Peninsula Tsugaru
Shayokan- Muzeul memorial Osamu Dazai (municipiul Goshogawara)
Osamu Dazai, autorul a cărui lucrări includ Shayo (Apusul soarelui), Ningen Shikkaku ( Umanitate pierdută) şi multe altele, a fost născut în acestă casă. Elemente valoroase cum ar fi scrisul de mână al lui Dazai şi lucrurile sale preferate, cum ar fi mantaua pe care obişnuia să o poarte sunt expuse aici.
Galeria tsugaru-jiamnisen (municipiul Goshogawara)
Tsugaru-jiamisen este un tip se shamisen (un instrument japonez cu coarde asemănător cu un banjo). Tsugaru-jiamisen este originar din zona Tsugaru din cadrul prefecturii Aomori. Este caracterizat de intensitatea stilului, a tonurilor şi a tempo-ului rapid. Cântăreţii cântă la acest instrument lovind coardele foarte tare cu plectrul. Există deasemnea şi spectacole zilnice de tsugaru-jiamisen de care vizitatorii se pot bucura. 
Goshogawa tachi neputa (între 4-8 august în municipiul Goshogawa)
Carele tachi neputa au fiecare câte 22 metrii înălţime (cât o clădire cu şapte etaje) şi o greutate de aproximativ 16 tone. Aceste care sunt purtate de-a lungul oraşului Goshogawara în timpul sezonului acestui festival, însă există trei care enorme care sunt expuse zilnic în cadrul Galeriei tachi neputa.
Capul Tappi (oraşul Sotogahama)
Capul Tappi este cel mai nordic punct al peninsulei Tsugaru. Dacă condiţiile meteo permit se poate zări strâmntoarea Tsugaru şi chiar insula Hokkaido. Vânturile puternice care bat dinspre mare spre cap pe tot parcursul anului sunt exploatate şi folosite pentru a produce energie eoliană.
Muzeul memorial în formă de tunel Seikan (oraşul Sotogahama)
Muzeul comemorează terminarea celui mai lung tunel pe sub mare, tunelul Seikan, ce uneşte insulele Honshu şi Hokkaido. Vizitatorii pot să observe o parte din tunel făcând o călătorie de nouă minute cu telecabina, la 140 de m sub mare.
Căile ferate Tsugaru (staţia TsugaruGoshogawara- staţia TsugaruNakasato)
Un important mijloc de transport pentru localnici, popular şi printre turişti datorită atmosferei nostalgice. Căile ferate operează un tren special, "trenul clopoţel", din iulie şi până în august, un "tren crichet" din septembrie până în octombrie, şi un "tren radiator" din noiembrie şi până în martie.
Zona Hachinohe, Misawa şi Towada
Plaja Tanesahi (municipiul Hachinohe)
Plaja Tanesahi este renumită pentru pajiştile sale cu iarbă. Gazonul luxuriant se întânde până aproape de apă, unde valurile turbulente ale oceanului Pacific se sparg de malul abrupt. Plantele ce cresc pe plajă, cum ar fi trandafirul sălbatic, înfloresc din timpul primăverii şi până toamna.
Insula Kabu (municipiul Hachinohe)
Insula Kabu este un important loc de reproducere pentru pescăruşii cu coadă neagră, ce sunt clasificaţi ca o specie protejată la nivel naţional. Din martie şi până în august se poate observa priveliştea uimitoare a peste 30 de mii de pescăruşi zburând sălbatic deasupra insulei.
Marele festival Hachinohe ( între 31 iulie şi 4 august, în municipiul Hachinohe)
Marele festival Hachinohe este un alt festival superb de care alegorice. Trei care de la altarele Ogami, Shinra şi Shinmeigu, precum şi alte 20 de care extravagante, defilează pe străzi. Vizitatori se pot bucura de completările aduse carelor, cum ar fi cele care se extind şi se contractă sau figurile care prind viaţă odată ce carul este pus în mişcare.
Muzeul de ştiinţă şi de aviaţie Misawa (municipiul Misawa)
Concentrându-se pe ştiinţă, pe cer şi pe aviaţie, muzeul de ştiinţă şi de aviaţie Misawa deţine o replică a aeronavei Miss Veedol. În 1931, aeronava Miss Veedol a decolat de pe coasta Sabishiro a oraşului Misawa pentru a realiza prima cursă de zbor fără oprire peste oceanul Pacific.
Zona peninsulei Shimokita
Muntele Osore (municipiul Mutsu)
Muntele Osore, Muntele fricii, este un munte cu o mare semnificaţie spirituală în Japonia. Priveliştea dezolantă şi puternicul miros de sulf evocă imaginea iadului. Ritualuri lumeşti, în cadrul cărora mediumi orbi, cunoscuţi ca Itako, efectueză ritualuri pentru a comunica cu cei morţi au loc anual în iulie şi octombrie.
Capul Shiriya (satul Higashidori)
Capul Shiriya este cel mai nord-estic punct al insulei principale Honshu. Caii capului Shiriya sunt cunoscuţi ca kandachime (caii ce stau în frig), numele provenind de la faptul că ei stau drepţi şi liniştiţi pe tot parcursul iernii geroase. Cea mai impresionantă privelişte o reprezintă caii ce pasc în frig, aproape de farul de lângă cap.
Litoralul Hotokegaura (satul Sai)
Cei doi kilometrii de litoral oferă o privelişte uimitoare asuprea pietrelor vulcanice în forme fantastice. Majoritatea sunt înalte de 100 de metrii şi au fost cioplite de ploaie, vânt şi de eroziunea sulfului. Înaltele pietre amintesc de o adunare de Buddha ce se roagă.
Capul Oma (oraşul Oma)
Capul Oma este cel mai nordic punct al insulei japoneze Honshu. De aici este vizibil peisajul îndepărtat al insulei Hokkaido, atâta timp cât vremea permite acest lucru. Acest cap mai este cunoscut şi ca fiind un bun loc de pescuit ton.
Zona Hirosaki, Tsugaru de sud şi coasta vestică.  
Parcul şi castelul Hirosaki (municipiul Hirosaki)
Tsugaru, clanul feudal care a unit regiunea locală, a construit castelul Hirosaki. Temniţa castelului, trei turnuri şi cinci porţi au rămas intacte, o raritate în Japonia. Astăzi aici există şi un parc de care se bucură toţi, acesta fiind faimos pentru cei 2.600 de cireş ce înfloresc vibrant primăvara.
Muntele Iwaki şi livezile de meri (municipiul Hirosaki)
Muntele Iwaki, cunoscut ca muntele Fuji al regiunii Tsugaru, poate fi numit locul de orgine al inimii locuitorilor din Tsugaru. În preajma muntelui există livezi de meri, unde flori de un roz pal înfloresc primăvara şi mere de un roşu strălucitor se coc toamna. Imaginea merilor în contrast cu muntele Iwaki este reprezentativă pentru regiunea Tsugaru.
Festivalul neputa din Hirosaki (între 1 şi 7 august în municipiul Hirosaki)
Cam 70 de ogi-neputa reprezentând teme istorice, (care de forma unor evantaie) vopsite în culori vii, defilează pe străzile oraşului-castel, în sunetul tobelor, fluerelor şi a tadiţionalului plâns al "yaayado", în cadrul acestui elegant şi emoţionant festival.
Munţii Shirakami (satul Nishimeya, oraşul Ajigasawa şi oraşul Fukaura)
Locul de origine al unei flore şi faune preţioase, incluzân cea mai mare pădure de stejari din lume, munţii Shirakami sunt recunoscuţi ca un loc de patrimoniu mondial. Cele 17.000 de hectare de teren sunt locul de conservare a unei păduri de fag antice, care a rămas neschimbată de 8.000 de ani.
Cascadele Anmon (satul Nishimeya)
Cascadele Anmon reprezintă o înşiruire de trei cascade în munţii de patrimoniu mondial Shirakami. Cascadele sunt cunoscute pentru pădurea de fag ce le înconjoară şi pentru apa ce curge mereu limpede.
Lacul Juni (oraşul Fukaura)
Lacul Juni este de fapt o reuniune de 33 de lacuri şi eleştee amplasate într-o pădure de fag. Dintre ele, apa de un albastru cobalt al eleşteului Aoike şi fagii ce-şi scutură frunzele în apă sa sunt de o frumuseţe mistică aparte.  
Simbolurile prefecturii
Stema prefecturii Aomorii este o hartă stilizată a prefecturii întruchipând "coroana insulei Honshu": peninsulele Tsugar, Natsudomari şi Shimokita.
Steagul prefecturii
Emblema este o stilizare a formei prefecturii. Fundalul alb reprezintă orizontul nemărginit al prefecturii iar verdele închis reprezintă viitorul prefecturii şi speranţa pentru o continuă dezvoltare (adoptată în 1961).
Floarea prefecturii: floarea de măr
Aomori se mândreşte cu cea mai mare producţie de mere din Japonia. Merii înfloresc de la începutul şi până la mijlocul lunii mai. Locuitorii prefecturii au un ataşament special faţă de aceste frumoase flori albe. (adoptată în 1971).
Pasărea prefecturii: lebăda
Lebăda, care poate fi văzută în numeroase locuri în tot teritoriul prefecturii este iubită de oamenii din Aomori ca un vestitor al iernii. (adoptată în 1964)
Copacul prefecturii: hiba
Arborele hiba poate rezista vânturilor puternice şi căderilor mari de zăpadă (adoptat în 1966).
Peştele prefecturii: plătica
Plătica este simbolul industriei acvaculturii din Aomori (adoptată în 1987).
Dialectul
Cele două dialecte majore ale japonezei vorbite în prefectura Aomori sunt Tsugaru-ben şi Nanbu-ben. Primul este răspândit în zona municipiului Hirosaki iar cel de-al doilea în jurul municipiului Hachinohe. Există de asemenea şi dialectul Shimokita-ben, care a fost utilizat la scrierea unuia dintre primele dicţionare ruso-japoneze de către un ruso-japonez a cărui tată a venit din peninsula Shimokita.
La această adresă puteţi urmări un documentar foarte interesant despre Aomori :P 



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu