luni, 11 iulie 2011

Hirosaki

Hirosaki este un municipiu din sud-vestul prefecturii Aomori. Este un oraş-castel, în trecut fiind sediul clanului Tsugaru. În prezent este un centru comercial regional şi cel mai mare producător de mere din Japonia. Consiliul local al municipiului a utilizat sloganurile "Hirosaki, oraşul zugrăvit în culorile merelor" şi "Oraşul castelului, a cireşilor înfloriţi şi a merelor" pentru a promova imaginea municipiului. Mai este cunoscut şi drept Kyoto-ul nordului, datorită abundenţei templelor, a ruinelor castelului şi al popularului festival Neputa.
Geografie
Hirosaki se află în sud-vestul prefecturii Aomori, în câmpiile Tsugaru din partea de sud a peninsulei Tsugaru, la sud de muntele Iwaki, învecinându-se totodată cu prefectura Akita.
Climatul se caracterizează prin veri scurte, calde şi umede, şi ierni abundente în zăpadă.
Se învecinează cu Tsugaru, Hirakawa, Nishimeya, Owani, Fujisaki, Inakadate, Itayanagi, Tsuruta, Ajigasawa şi Odate (din prefectura Akita).
Emblemă
Hirosaki utilizează manji-ul (svastică) pe post de emblemă. Aceasta provine de pe steagul clanului Tsugaru, daimiyo-ul domeniului Hirosaki în perioada Edo.
Istorie
Regiunea din zona Hirosaki făcea parte în perioada Heian din domeniul clanului Fujiwara din nord, fiind câştigat apoi de clanul Nanbu, prin Minamoto Yoritomo, după înfrângerea clanului Fujiwara din nord în prima parte a perioadei Kamakura. În timpul perioade Sengoku, unul dintre membrii clanului Nanbu, Oura Tamenobu, şi-a declarat independenţa în 1571, confiscând totodată şi castelele locale. El l-a asistat pe Toyotomi Hideyoshi în bătălia de la Odawara din 1590, confirmându-i-se şi teritoriile deţinute, în valoare de 45.000 de koku. De asemenea, şi-a schimbat numele în Tsugaru. După ce l-a sprijinit pe Tokugawa Ieyasu în bătălia de la Sekigahara, veniturile sale au ajuns la 47.000 de koku şi acest lucru a dus la începerea construcţiei unui castel în Takaoka (Hirosaki-ul de astăzi). Castelul a fost terminat de succesorul său, Tsugaru Nobuhira, în 1611, însă masivul donjo de 5 etaje a fost distrus de un fulger în 1627. În 1628 veniturile domeniului însumau o valoare de 100.000 de koku. În 1808 Takaoka a fost redenumit Hirosaki. În războiul Boshin din timpul restauraţeii Meiji clanul Tsugaru a fost de partea alianţei Satcho, şi a fost răsplătit de noul guvern Meiji cu încă 10.000 de koku. Cu toate acestea, datorită abolirii sistemului han în august 1871, domeniul Hirosaki a fost desfiinţat şi înlocuit cu prefectura Hirosaki. În luna octombrie a aceluiaşi an prefectura Hirosaki a fost redenumită Aomori iar capitala prefecturală a fost mutată într-o locaţie mai centrală, la Aomori.
Şcoala elementară Choyo a fost înfiinţată în octombrie 1873. Cultivarea merilor a fost introdusă în 1877, iar Banca naţională 59, predecesoarea băncii Aomori, s-a deschis în 1878. Hirosaki a fost proclamat ca municipiu în aprilie 1889, fiind printre primele treizeci de municipii înfiinţate în Japonia. Linia feroviară principală Ou a legat Hirosaki de Aomori în decembrie 1894. Hirosaki a devenit baza garnizoanei Diviziei a 8-a a Armatei imperiale japoneze în octombrie 1898. Divizia a fost activă în special în Războiul ruso-japonez.
Spitalul municipal Hirosaki s-a înfiinţat în 1901 iar Biblioteca municipală Hirosaki în 1906. Primul serviciu de telefonie din oraş a început să funcţioneze în 1909. Primul festival al cireşilor înfloriţi a avut loc în 1918. În 1927 linia de cale ferată Konan a conectat Hirosaki cu Onoe. Universitatea Hirosaki a fost înfiinţată în 1949.
În martie 1955 Hirosaki şi-a anexat satele Shimizu, Wattoku, Toyoda, Hirokoshi, Chitose, Fujishiro, Niina, Takasugi, Susono, Funazawa şi Higashimeya. Nishimeya a devenit o enclavă. În septembrie 1957 municipiul s-a unit şi cu satul Ishikawa. Primul festival al arţarului şi a crizantemelor a avut loc în 1964 iar primul festival al lămpioanelor din zăpadă de la castelul Hirosaki s-a desfăşurat în 1977. În 1979 Hirosaki a fost conectat cu autostarda Tohoku printr-un drum numit "drumul merilor".
În noembrie 2006 municipiul s-a unit cu satul Soma-mura şi cu oraşul Iwaki.
Economie
Hirosaki este un centru comercial pentru regiunea de sud-vest a prefecturii Aomori. Principalele culturi agricole includ merele şi orezul, Hirosaki contribuind cu 20% din producţia totală de mere din Japonia.
Cultură
Hirosaki este cunoscut pentru Tsugaru-jiamisen, un stil virtuos de a cânta la shamisen.
Edcucaţie
În Hirosaki se află două universităţi, universitatea Hirosaki şi universitatea Hirosaki Gakuin şi un colegiu, Colegiul pentru femei Hirosaki.
Atracţii turistice
Hirosaki este cunoscut pentru festivalul cireşilor înfloriţi ce are loc în parcul din preajma castelului Hirosaki. Cam 2.600 de sakura înfloresc în timpul Săptămânii de aur. Festivalul Neputa din Hirosaki are loc în prima săptămână din august, fiind unul dintre cele 100 de sunete ale Japoniei. În oraş se găsesc şi un număr mare de clădiri contruite în stil occidental din perioada Meiji.
Alte atracţii turistice includ castelul Hirosaki, Nakamachi Bukeyashiki, templul Chosho-ji şi templul Saisho-in.
Personalităţi
Luptătorul profesionist Masakatsu Funaki, muzicianul Hisashi Tonomura, luptătorul de sumo Iwakiyama Ryuta, scriitorul Yojiro Ishizaka, compozitorul Shunsuke Kikuchi, jucătorul de go Norio Kudo, judoka Mustyo Maeda, evanghelistul Juji Nakada, artstul manga Yoshimoto Nara, luptătorul de sumo Takanohana Kenshin, artistul modern Shuji Terayama, luptătorul de sumo Wakanohana Kanji I şi luptătorul de sumo Wakanosato Shinobu.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu