duminică, 10 iulie 2011

Hachinohe

Hachinohe este un municipiu situat în sud-estul prefecturii Aomori, din regiunea Tohoku, Japonia. În 2009 avea o populaţie estimativă de 238.421 locuitori şi o suprafaţă de 305.17 kilometrii pătraţi.
Geografie
Municipiul este situat în câmpiile de pe coasta estică a prefecturii Aomori, având ieşire la oceanul Pacific. Are un climat rece şi umed, caracterizat prin veri răcoroase şi ierni reci, cu mari cantăţi de zăpadă.
Municipalităţi învecinate: Hashikami, Gonohe, Nanbu, Oirase şi Karumai din prefectura Iwate.
Istorie
Zona din preajama municipiului Hachinohe a fost locuită încă din timpuri preistorice, fiind un centru major pentru oamenii Emishi. Numeroase rămăşiţe din perioada Jomon au fost desoperite la graniţele Hachinohe-ului. Regiunea s-a aflat în timpul epocii Heian sub controlul clanului Fujiwara din nord iar apoi a devenit o parte din proprietăţile clanului Nanbu după ce acesta a învins clanul Fujiwara prin Minamoto Yoritomo, în perioada Kamakura. Clanul Nanbu a construit numeroase crescătorii de cai şi de construcţii fortificate. În timpul perioadei Edo a făcut iniţial parte din domeniul Morioka, dar apoi, în 1664, shogunatul Tokugawa a autorizat crearea unui nou domediu de 20.00 de koku, domeniul Hachinohe, stăpânit de o ramură a clanului Nanbu. Oraşul a prosperat ca un castel-oraş centrat în jurul castelului Hachinohe, servind ca un mic centru comercial şi ca un port pescăresc pentru coastele sudice ale insulei Hokkaido. În prezent portul încă deserveşte industria pescuitului cât şi câteva cargo-uri internaţionale.
După restauraţia Meiji domeniul Hachinohi a fost desfiinţat şi înlocuit cu prefectura Hachinohe, care ulterior a fuzionat cu prefectura Aomori. Iniţial a avut loc o dezbatere cu privire la locaţia capitalei nou-înfiinţatei prefecturi Aomori, mai concret, dacă se va stabili la Hachinohe sau la Hirosaki. Cu toate acestea, datorită puternicii rivalităţi dintre fostele domenii Nanbu şi Tsugaru, guvernul Meiji a decis să construiască un nou oraş într-o locaţie centrală, numit Aomori, ca apoi să-l desemneze pe post de capitală a prefecturii.
Prin reforma de la 1889 s-a creat districtul Sannohe. În 1901 oraşul s-a unit cu Choja, apoi în 1929 cu satele Konakano, Minato şi Same pentru a forma municipiul Hachinohe.
Municipiul s-a extins în continuare, anexându-şi satele Shimonaganawashiro în 1942, Korekawa în 1954, Ichikawa, Kaminaganawashiro, Tachi şi Toyosaki în 1955 şi Odate în 1958. În martie 2005, satul Nagano a fost de asemnea încorporat în Hachinohe.
În timpul ocupaţiei americane de după cel De-al doilea război mondial baza militară americană Haugen s-a aflat în Hachinohe, găzduind divizia a 7-a. O staţie a radioului forţelor armate se afla aici. Era cunoscut ca AFRS Hachinohe. În 1950, după invazia nord-coreeană a Coreei de sud, trupele de la baza Haugen au plecat spre Coreea. Din această cauză AFRS Hachinohe şi-a modificat acoperirea pentru a include şi Coreea de sud, ca soldaţii americani să beneficeze de ştiri şi programe de divertisment sud-coreene.
Din decembrie 2002 terminalul de nord al Tohoku Shinkansen a ajuns staţia Hachinohe, ceea ce a dus ca drumul de la Hachinohe la Tokyo să dureze doar trei ore.
Hachinohe s-a aflat printre unul dintre oraşele care au fost lovite de tsunami-ul din 11 martie 2011. Tsunami-ul a aruncat mai multe ambarcaţiun mari de pescuit pe ţărm şi a provocat pagube importante în zona portului. În jur de 100 de case au fost distruse. Scufundători ai marinei americane de pe vasul Safeguard s-au alăturat lucrătorilor japonezi pentru ai ajuta pe localnici să cureţe portul, pentru a facilita aprovizionarea oraşului.
Economie
Hachinohe este cel mai mare muncipiu din partea estică a prefecturii Aomori şi serveşte drept centru regional industrial şi comercial. Pescuitul comercial încă joacă un rol important în economia oraşului, portul Hachinohe având una dintre cele mai mari cantităţi de peşte prins din Japonia. Cu toate acestea, de când Hachinohe a fost desemnat ca un nou oraş industiral în 1964, municipiul şi-a dezvoltat pe coastă o centură industrială cu o gamă variată de produse chimice, produse din oţel sau ciment şi îngrăşăminte. Marile parcuri industriale includ Parcul high tech Hachinohe şi complexul industrial Hachinohe. Portul Hachinohe este un important port internaţional al Japoniei de nord.
Atracţii turistice şi festivale
Simbolul Hachinohe-ului este Ywata-uma, un cal de lemn cu o şa aurită şi cu pene decorative aşezate pe cap. Hachinohe a fost cunoscut încă din perioada Kamakura pentru rasele de cai de război. De asemnea, caii folosiţi în agricultură au susţinut viaţa oamenilor de rând şi au fost folosiţi deseori ca teme pentru dansuri şi poveşti folclorice. Arta figurinelor Ywata-uma reprezintă o formă de artă locală, aceste figurine fiind populare ca suveniruri.
Altarul Kabushima este un alatar shinto ce serveşte şi ca habitat pentru patru mii de pescăruşi. Se află lângă golf şi în fiecare an aici se organizează un festival în a treia duminică din aprilie.
Enburi este un festival la nivelul întregului municipiu ce este sărbătorit şi în oraşele învecinate. Obiectivul festivalului este rugăciunea pentru o recoltă bogată în anul care va veni. La origine a fost un dans cu o unelată agricolă, eburi, care era utilizat pentru ai învăţa pe oameni cum să-şi cultive pământurile. În zilele noastre este o paradă de 15-20 de oameni, cu 3-5 dansatori şi cântăreţi acompaniaţi de fluiere, tobe şi clopote. Festivalul are loc între 17 şi 20 februarie şi marchiază sfârşitul lungii şi asprei ierni.
Hachinohe sansha taisai este tot un festival la nivelul întregului oraş, considerat a fi principalul festival al municipiului. Este cotat de asemenea şi ca cel mai mare festival de care din Japonia. Sansha înseamnă "trei altare" iar taisai "festival". Este ţinut de trei altare shinto: altarul Ogami Jinja, alatrul Shina Jinja şi altarul Shinemi-gu. Carele defilează pe străzile principale, acompaniate de oameni cu fluiere, tobe şi ţipete. Sunt folosite 27 de care, construite şi decorate cu mândrie de membrii ai diferitelor organizaţii, cum ar fi şcolile şi primăria. Carele sunt acompaniate şi de bărbaţi călare, în armuri de samurai şi dansatori tigru. În cea de-a doua şi de-a treia zi a festivalului la altarul Shinra are loc un joc tradiţional asemănător cu polo-ul. Acest joc, Kaga biryu kiba dakyu, este un "bun cultural intangibil" al prefecturii Aomori. Sansha Taisai are loc anual, de pe 31 iulie până pe 4 august.
Ruinele castelului Hachinohe din perioada Edo şi ruinele castelului Ne din perioada Muromachi se află în oraş.
Pescăruşii umi-neko reprezintă unul dintre cele 100 de sunete ale Japoniei.
Persoane importante
Politicianul Yuri Fujikawa, jurnalistul Motoko Hani, Seiyu-ul Makako Katsuki (Tsunade din Naruto), muzicianul Yoichi Kitayama, actriţa porno Yoko Kudo, Conchita Matsumoto, autorul Testuo Miura, scriitorul Yuzuki Murai, muzicianul Yoshio Otani, artsta manga Marimo Ragawa, muzicianul jazz Shinpei Ruike, actorul şi interpretul Yoshitake Tanaka şi cântăreaţa Mikako Umenai.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu