vineri, 15 iulie 2011

Mutsu

Mutsu este un municipiu situat în partea de nord-est a prefecturii Aomori, regiunea Tohoku, Japonia. Are o populaţie de 61.205 locuitori şi o suprafaţă de 863.79 kilometrii pătraţi, fiind cel mai mare municipiu ca suprafaţă din Aomori.
Geografie
Mutsu ocupă cea mai mare parte din peninsula Shimokita şi se învecinează cu golful Mutsu în sud şi cu strâmtoarea Tsugaru în nord şi este cel mai nordic municipiu al insulei Honshu. Oraşul are un climat rece şi umed, cu veri răcoroase şi ierni reci, bogate în zăpadă. O mare parte din oraş se află la graniţa cu parcul cvasi-naţional Shimokita Hanto. Lanţul de munţi vulcanici Osorezan se întinde paralel cu porţiunea nordică a oraşului, incluzând totodată şi un număr de lacuri vulcanice.
Municipiul se învecinează cu Kayamaura, Oma, Higashidori, Sai şi Yokohama.
Istorie
Mutsu a fost fondat în septembrie 1959 prin unirea fostelor oraşelor Ominato şi Tanabu. Tanabu a fost locaţia unui daikansho (magistrat) al domeniului Morioka, în perioada Edo, fiind totodată şi o zonă de restabilire şi de colonizare pentru foştii samurai ai domeniului Aizu, înfrânţi în războiul Boshin. Ominato a fost un oraş portuar şi sediul Gărzii districtului Ominato, o bază navală majoră a Marinei imperiale japoneze până la sfârşitul celui De-al doilea război mondial. Facilităţile bazei au fost utilizate de către marina americană în timpul ocupaţiei Japoniei iar apoi, la o scară mai redusă, de Forţele navale de auto-apărare japoneze.
Iniţial noul municipiu s-a numit Ominato-Tanabu, reunind denumirea celor două foste oraşe, iar apoi numele a fost schimbat în Mutsu, în 1960. În acea vreme Mutsu a fost singurul municipiu care avea numele scris cu caractere hiragana. Scrierea cu hiragana a fost adoptată pentru a evita confuzia cu numele original, scris în kanji, ce denumea fosta provincie Mutsu, ce acoperea cea mai mare parte din regiunea Tohoku din prezent.
În martie 2005 oraşele învecinate, Kawauchi şi Ohata, şi satul Wakinosawa s-au alipit municipiului.
Economie
Economia din Mutsu depinde în principal de agricultură, silvicultură şi pescuit, în special pescuitul de scoici din golful Mutsu. Municipiul este de asemenea şi sediul pentru diferite facilităţi ale Agenţiei de energie atomică şi a fost portul de origine al singurului vas japonez cu propulsie nucleară, Mutsu, până în 1997, când acesta a fost retras din funcţiune.
Persoane notabile
Mangaka Yuya Asahina, regizorul Yuzo Kawashima, mangaka Ryu Fujisaki, actriţa şi modelul Fumie Hosokawa şi actorul Kenichi Matsuyama (l-a interpretat pe L în filmele Death note printre altele).




    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu