duminică, 24 iulie 2011

Ajigasawa şi Fukaura

Ajigasawa este un oraş din districtul Nishitsugaru, prefectura Aomori, regiunea Tohoku, Japonia. Are o populaţie estimativă de 11.561 locuitori şi o suprafaţă de 342.99 kilometrii pătraţi.
Geografie
Ajigasawa ocupă colţul sud-vestic al prefecturii Aomori şi se învecinează cu prefectura Akita în sud şi cu munţii Iwaki în est şi are ieşire la Marea Japoniei în nord. Are un climat rece şi umed, caracterizat de ierni reci, lungi şi bogate în zăpadă şi veri scurte şi răcoroase.
Se învecinează cu Hirosaki, Tsugaru, Fukaura, Nishimeya, Happo şi Fujisato, ultimele două din prefectura Akita.
Istorie
În perioada Edo zona a fost controlată de clanul Nanbu de pe domeniul Morioka. Oura Mitsunobu, fondatorul clanului Tsugaru, a ridicat o aşezare în Tanesato (astăzi o parte din Ajigasawa) în 1491, care s-a dezvoltat mai târziu ca un port pentru regiunea Tsugaru. Ajigasawa a devenit un sat din districtul Nishitsugaru în 1889 şi a fost ridicat la statutul de oraş în martie 1955, când şi-a anexat satele Akaishi, Nakamura, Narusawa şi Maido
Economie
Economia din Ajigasawa depinde în principal de agricultură (orez şi horticultură) şi pescuitul comercial. Cel mai comun tip de peşte este calmarul. Alte tipuri de peşti prinse de obicei în zonă sunt peştii plaţi, plătica, cambula, macroul, codul, peştele înger, caracatiţa, rechinul şi somonul.
Educaţie
În anul şcolar 2011-2012 Ajigasawa avea şase grădiniţe, cu un total de 238 copii, două şcoli elementare cu 528 de elevi, un gimnaziu cu 328 de elevi şi un liceu cu 273 elevi.
Şcoala de natură Shirakami este o organizaţie non-profit găzduită înt-o clădire din lemn din secolul 19 care a fost folosită pe post de şcoală elementară până în primăvara lui 2003. Şcoala de natură Shirakami organizează o serie de evenimente educaţionale în sălbăticie incluzând activităţi în clasă şi ore în aer liber pentru oameni de toate vârstele.
Puncte de interes
Zona cu calmari Kikuya de la marginea oraşului este locul de baştină al Wasso, o rasă de câine Akita care a stârnit atenţia naţională după ce a făcut parte dintr-un film din 2011 filmat într-o locaţie din oraş.
Pârtia de schi NAQUA Shirakami permite atât schiatul cât şi snowboard-ingul. Există patru telescaune şi o gondolă. Şcoala de schi/snowboard este deschisă pentru persoane de toate vârstele şi are şi echipament de închiriat. Pârtia oferă totodată şi două restaurante, patru tipuri de camere, un izvor termal în aer liber şi unul acoperit, locuri de căţărat şi un teren de golf cu 36 de găuri.
Plaja Ajigasawa se află la 10 minute de mers de la gară şi are atât zone cu nisip cât şi cu iarbă, având o privelişte spectaculoasă a Mării Japoniei.
Umi no Eki Wando este un complex de magazine, cam ca o piaţă, în care se vând bunătăţi locale direct de la fermieri şi pescari. Toate produsele vândute aici sunt foarte proaspete.
Piscina acoperită şi încălzită se află lângă liceul Ajigasawa, la o mică distanţă de gară. Facilităţile includ o piscină de înot cu o lungime în conformitate cu Federaţia japoneză de înot, o piscină pentru copii, o piscină în aer liber, un tobogan cu apă, saune pentru femei şi bărbaţi, o sală de antrenament, o sală de conferinţe şi o galerie.
Shirakami-Sanchi, o zonă de partimoniu mondial. 
Parcul Otaka-yama este deschis publicului şi inculde un stadion multifuncţional, un teren de tenis, un amfiteatru, carting şi un teren de joacă eşaborat.
Cascadele Kurokuma, denumite după înfăţişarea lor, arată ca un urs negru în picioare. Sunt cotate pe locul 7 în topul celor 100 de cascade ale Japoniei.
Persoane faimoase
Luptătorul de sumo Mainoumi Shuhei

Fukaura este un oraş din districtul Nishitsugaru, prefectura Aomori, regiunea Tohoku, Japonia. Are o populaţie estimativă de 9.917 locuitori şi o suprafaţă de 488.85 kilometrii pătraţi.
Geografie
Fukaura ocupă coasta sud-vestică a prefecturii Aomori, având ieşire la Marea Japoniei. Are un climat rece şi umed, cu veri scurte şi răcoroase şi ierni reci, bogate în zăpadă.
Istorie
Zona Fukaura a fost controlată de clanul Nanbu în perioada Edo. În 1889 a devenit un sat din districtul Nishitsugaru iar în aprilie 1926 a fost ridicat la statutul de oraş. În iulie 1955 Fukaura şi-a anexat satul Otose iar în martie 2005 satul Iwasaki.
Fukaura este locul de naştere a patru luptători de sumo din zilele noastre: Kaiho, Aminishiki, Asofuji şi Masatsukasa. Se crede că este pentru prima oară când patru elite ale sumo-ului, cotate la rangul sekitori, se se nasc în acelaşi oraş.
Economie
Economia oraşului se bazează pe pescuitul comercial. Există şi o industrie a turismului, centrată pe zona de patrimoniu UNESCO Shirakami Sanchi, în special pe zona lacurilor Juniko de la periferie.
Persoane importante
Luptătorii de sumo Aminishiki Ryuji, Asofuji Seiya, Kaiho Ryoji şi Masatsukasa Koshin.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu