duminică, 5 iunie 2011

Akita

Municipiul Akita este capitala prefecturii Akita. Are o populaţie estimativă de 336,520 locuitori şi o suprafaţă de 905,67 kilometrii pătraţi.
Cu toate că municipiul modern a fost fondat în aprilie 1889, Akita a fost unul dintre cele mai importante oraşe din regiunea Tohoku încă din evul mediu. Clanurile de daimyo Ashina şi Satake şi-au stabilit capitala în Akita din zilele noastre.
Istorie
Din punct de vedere istoric în Akita s-au observat schimbări în cel puţin patru epoci istorice: Edo, Meishi, Showa şi Heisei. Începuturile oraşului se află în perioada Edo. O aşezare cunoscută sub numele de oraşul- castel Kubota a fost fondată în 1604, aşezare ce mai târziu va deveni centrul oraşului Akita.
Meiji
Progresele din era Meiji includ redenumirea şcolii Taihei în Şcoala Normală Akita în aprilie 1878. În iunie sistemul şcolar a fost divizat în două sisteme districtele, Kitaakita şi Minamiakita. Un an mai târziu, în 1889, Akiat a fost oficial fondat. În iunie primăria oraşului se află în interiorul fostului birou al districtului Minamiakita. În iulie a început să se practice transportul cu ajutorul maşinilor trase de cai, de la Shindaikumachi la Tsuchizaki. Mai târziu acesta a devenit Serviciul Municipal de Căi Ferate Akita. În mai a fost deschisă prima bancă.
Showa
Războiul a devastat oraşul în 14 august 1945. 137 de oameni au fost ucişi într-un raid aerian a 134 de avioane B-29 ce au atacat oraşul de la miezul nopţii şi până în zorii zilei de 15 august. Ţinta a fost o rafinărie de petrol niponă din zona Tsuchizaki. Acesta a fost ultimul bombardament din al Doilea Război Mondial, ce a avut loc cu doar câteva ore înainte ca Japonia să îşi anunţe capitularea.
Heisei
În aprilie 1997 Akita a fost desemnat ca un municipiu core. În 2001 Jocurile Mondiale s-au ţinut în Akita. În 2004 oraşul a sărbătorit 400 de ani de la fondare. În ianuarie 2005 Akita s-a unit cu oraşele Kawabe şi Yuwa. 
Geografie 
Akita are un clipat umed, cu ierni reci cu multă zăpadă şi cu veri calde şi umede. Temperatura medie ajunge de la -0,1 grade Celsius în ianuarie la 24,5 în august. Datorită aşezării lângă Marea Japoniei primeşte mari cantităţi de zăpada, de cam 409 centimetrii pe sezon. Precipitaţiile sunt însemnate şi bine distribuite, mai ales în a doua jumătate a anului.
Economie 
Akita se află în apropierea celor mai importante câmpii petroliere din Japonia. Rafinarea petrolului, prelucrarea lemnului, prelucrarea metalelor şi producţia de textile din mătase sunt principalele industrii. Akita este deasemenea şi sediul central a două bănci ce deservesc prefectura şi regiunea Tohoku, Banca Akita şi Banca Hokuto.
Persoane faimoase
Junko Kawada, Junko Sakurada, Nozomi Sasaki, Taro Shoji, Akane Suzuki, Hiroya Matsumoto, Hiroyuki Enoki, Yukio Endo, Shingo Kumabayashi, Kohei Shimoda şi Taka Kato.
 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu