luni, 11 aprilie 2011

Aichi-ken

Capitală: Nagoya
Regiune: Chubu
Insulă: Honshu
Guvernator: Hideaki Omura
Suprafaţă: 5,153.81 km pătraţi (a 28 a ca dimensiune),dintre care 5,4 % apă
Populaţie: 7,408,640 (a 4 a ca număr de locuitori)
Densitate: 1,437.51/ km²
Districte: 10
Municipalităţi: 63
Site: prefectura Aichi
Istorie
Iniţial provincia a fost divizată între trei provincii: Owari (în regiunea râurilor Kiso şi Shionai), Mikawa (regiunea râului Yahagi şi vestul regiunii Mikawa) şi Ho (estul regiunii Mikawa şi a râului Toyo) . Apoi prefecturile Ho şi Mikawa s-au unit într-o singură entitate, iar după aceea, odată ce sistemul han a fost abolit, Owari(cu excepţia peninsulei Chita) a fost instituţionalizată ca prefectura Nagoya, în timp ce Mikawa a fuzionat cu peninsula Chita şi a format prefectura Nukata. În aprilie 1872 prefectura Nagoya a fost redenumită ca Aichi şi în luna noiembrie a aceluiaş an s-a unit şi cu prefectura Nukata.
Consiliul din Aichi se află în Biroul Consiliului Prefectural Aichi din Nagoya, vechea capitală a prefecturii Owari.
Atunci când a fost fondată Aichi avea peste 2,900 de oraşe şi sate dar datorită numeroaselor fuziuni din erele Meji şi Showa prefectura a rămas cu doar 88 de municipalităţi. Timp de o perioadă de 30 de ani numărul acestora nu s-a schimbat, însă în 2003, odată cu reformele din era Heisei, au avut loc încă 16 fuziuni. Astfel, în octombrie 2009 prefectura Aichi număra 60 de municipalităţi, dintre care 37 de municipii, 23 de oraşe şi 2 sate.   
Originea numelui
Se spune că numele Aichi vine de la un poem compus de Takechi Kurohito, inclus în al treilea volum al Man'yoshu, o faimoasă antologie japoneză de poezie. Poemul se traduce astfel: "Ţipătul unui cocor, strigând după Sakurada, sună ca un val scurgându-se din teritoriul Ayuchi. Auzind ţipătul cocorului."
Ayuchi probabil s-a transformat în Aichi, fiind adoptat ca numele districtului local. După abolirea sistemului Han consiliul prefectural a fost stabilita la castelul Nagoya, în districtul Aichi, şi numele districtului a fost adoptat ca numele noii prefecturi.
Geografia
Prefectura Aichi este localizată în centrul arhipeleagului japonez şi se învecinează cu prefecturile Mie, Gifu, Nagano şi Shizuoka. Învecinându-se cu ţărmurile peninsulelor Ise şi Mikawa, prefectura are deschidere la Oceanul Pacific în partea de sud.
În partea de vest a prefecturii se află câmpia Nobi, care este a doua câmpie ca întindere din Japonia. Aceasta a fost creată de râul Kiso. Câmpia este mărginită la est de dealurile Owari, care se extind spre sud, formând peninsula Chita. 
Prin centrul prefecturii curge râul Yahagi. Acesta ajunge din Munţii Mikawa până în câmpia Okazaki, pe care a şi format-o. 
În est râul Toyo, care izvorăşte din Munţii Shitara, Yana şi Yumihari, a format câmpia Toyohashi. Peninsula Atsumi este o extensie a acestei câmpii. 
Climatul din Aichi este influenţat de curentul Kuroshio şi din această cauză este în general blând. În Nagoya, situat într-o câmpie, este remarcabil mai cald în timpul verii decât în oraşele din zona de şes din Toyohashi şi Okazaki.
Media precipitaţiilor anuale este mai mare în partea montană comparativ cu zonele peninsulare şi de câmpie.
Economia
Producţia industrială din Aichi este mai ridicată comparativ cu alte prefecturi din Japonia, prefectura fiind cunoscută ca centru al industirei automobile şi aerospaţiale. În Aichi îşi au sediul companiile Aisin Seiki (Kariya), Brother Industries, Ltd.( Nagoya), Comapnia căilor
ferate japoneze centrale (Nagoya), corporaţia Denso (Kariya), corporaţia Makita (Anjo). Matsuzakaya (Nagoya), Căile ferate Nagoya (Nagoya), Nippon Sharyo (Nagoya), Noritake (Nagoya) şi Toyota motor grup (Toyota).
Alte companii, cum ar fi Fuji Heavy Industries, Mitsubishi Motors, Pfizer, Sony, Suzuki, Bodycote şi grupul Volkswagen au deasemenea sucursale în Aichi.
Turism
Obiectivele turistice notabile din Aichi includ muzeul arhitectural în aer liber Meji Mura din Inuyama, care conservă clădiri istorice din  perioada Meji şi Taisho, cum ar fi Hotelul Imperial ce s-a aflat între 1923 şi 1967 în Tokyo. Alte atracţii ar fi turul la fabrica de automobile Toyota din oraşul cu acelaşi nume, parcul cu maimuţe din Inuyama şi castelele din Nagoya, Okazaki, Toyohashi şi Inuyama sau plajele de pe coasta estică.
Simboluri
Floare: Kakitsubata (irisul japonez)
Atunci când poetul Arihara no Narihira a vizitat ce se numeşte astăzi grădina Yatsuhashi, în oraşul Chiryu, a fost fermecat după călătoria sa obositoare de frumoasele flori de aici. Acest lucru l-a determinat să compună o poezie pentru Ise Monogatari utilizând cele cinic caractere care constituie cuvântul "kakitsubata". În 1954 această floare a fost selecată de televiziunea naţională şi de federaţia de turism naţional pentru a fi floarea prefecturii Aichi.
Copac: Hananoki (arţarul roşu japonez)
Hananoki este o specie de foioase care aparţine familiei arţarilor şi este întâlnit doar în zonele din jurul prefecturii Aichi. A fost ales pentru a fi copac al prefecturii în 1966. Deasemnea, pădurea de hananoki Kaure de la poalele dealurilor Muntelui Chausu din Toyone, districtul Kitashitara a fost declarată monument naţional.
Pasăre: bufniţa euroasiatică
Este o pasăre migratoare întâlnită în Europa, Asia şi America. A fost desemnată ca pasăre a prefecturii în 1965.
Peşte: crevetele kuruma
Emblema prefecturii simbolizează soarele care se ridică deasupra valurilor şi simbolizează rolul pe care îl are Aichi ca o prefectură ce are deschidere la ocean. Deasemenea stema stilizează şi caracterele hiragana din denumirea prefecturii.
Cântec: warera ga Aichi (Noi suntem Aichi)
Oraşe şi sate: în districtul Aichi: Nagakute, Togo; districtul Ama: Kanie, Oharu, Tobishima; districtul Chita: Agui, HIgashiura, Mihama, Minamichita, Taketoyo; districtul Kitashitara: Shitara, Toei, Toyone; districtul Nishikasugai: Toyoyama; districtul Niwa: Fuso, Oguchi; districtul Nukata: Kota
 Surse:wikipedia şi siteul prefecturii Aichi.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu