marți, 1 noiembrie 2011

Mobara

Mobara este un municipiu din Japonia, situat în prefectura Chiba. Are o populaţie de 92.449 locuitori şi o suprafaţă de 100.01 kilometrii pătraţi.
Geografie
Mobara este situat în centrul peninsulei Boso. Nivelul solului este relativ scăzută, aflându-se la 8-9 metrii deasupra nivelului mării în est, ridicându-se în vest până la 100 de metrii. Se află aproape de oceanul Pacific, iar efectul de încălzire produs de curentul Kuroshio conferă zonei un climat temperat oceanic, cu veri umede şi răcoroase şi ierni călduţe.
Se învecinează cu municipiul Chiba, Ichihara, Nagara, Chonan, Shirako şi Oamishisarato.
Istorie
Preistorie
Mobara a fost locuit încă din timpuri preistorice, mărturie fiind siturile arheologice şi movilele de scoici din perioadele Jomon şi Yayoi. Municipiul are şi exemple de kofun, morminte din perioada omonimă.
Istoria timpurie
Oraşul era situat între două moşii shoen, Mobara-so şi Tachibana-so, în perioada Heian. La începuturile perioadei Edo, în 1591, o observare extensivă a fost efectuată de către clanul Tokugawa.
Istoria modernă
Oraşul modern a fost creat la începutul erei Meiji, odată cu reformele cadastrale din districtul Chosei. Numeroase sate mici au fost reunite pentru a forma municipiul din zilele noastre.
Boso Tetsudo, acum linia de cale ferată Sotobo, a fost înfiinţată în 1897 pentru a face legătura dintre Ichinomiya şi staţia Oami din Oamishirasato. Staţia Mobara a fost una dintre staţiile înfiinţată pe această linie, legând astfel Mobara de sistemul naţional de căi ferate. În 1909 o drezină a început să funcţioneze între Mobara şi Chonan. Drezina a fost construită şi operată de către prefectură.
O bază pentru Unitatea aeriană 252 a Marinei imperiale japoneze, o unitate pentru avioanele de vânătoare, a fost înfiinţată în 1941 în Mobara. Din ordinul Marinei locuinţe, şcoli, clădiri publice, subsedii ale poliţiei, temple şi altare au fost confiscate pentru a se construi această bază. Aerodromul Mobara a fost terminat în 1943, şi tokubetsu kogekitai, sau unităţile kamikaze, au fost trimise din această bază spre Okinawa.
Istoria postbelică
La sfârşitul celui De-al doilea război mondial regimentul de cavalerie 113 al SUA au ocupat baza. Forţele japoneze de auto-apărare au încercat să o confişte în 1954 dar după eforturi din partea cetăţenilor, organizaţiilor agricole şi a consiliului orăşenesc şi a celui prefectural, planurile au fost abandonate anul următor.
În aprilie 1952, Mobara s-a extins prin anexarea satelor Togo, Toyoda, Ninomiya-Hongo, Tsurue şi Gogo, şi a fost ridicat la statutul de municipiu. În mai 1972 Mobara s-a unit cu oraşul învecinat, Honno. În decembrie 1990 oraşul a fost lovit de o tornadă de nivelul F-3, ce a distrus 53 de case şi a deteriorat mai mult de 148.
Economie
Mobara serveşte drept centru comercial regional pentru districtul Chosei. Economia municipiului este dominată de fabrici de electronice şi de producţia şi distribuţia de gaze naturale. Corporaţia Futaba, un imortant producător de modele şi jucări controlate prin radio, îşi are cartierul general în Mobara. Principalele produse agricole sunt orezul şi ceapa.
Atracţii turistice
Tachibana Jinja, un altar shinto ce este legat de mitologia Yamatotakeru.
Festivalul Tanabata
Un popular festival anual în Mobara este festivalul Tanabata în timpul căruia o gamă largă de standuri, chioşcuri şi parade domină cea mai mare parte a zonei comerciale a oraşului. În timp ce restul Japoniei sărbătoreşte deobicei Tanabata pe 7 iulie, festivalul din Mobara este ţinut la sfârşitul lui iulie, pentru a coincide cu vacanţele şcolare.
Cetăţeni notabili 
Actorul şi muzicianul Naoki Kawano, diplomatul antebelic şi ministrul Ishii Kikujiro, seiyuu-ul Michitaka Kobayashi, idolul Yuko Ogura şi mangaka Yoko Shoji.
Mobara este, de asemenea, oraşul natal al lui Akira Haraguchi, faimos pentru faptul că a memorat peste 100.000 de cifre a constantei Pi. El lucrează drept consilier pentru sănătatea mintală şi consultant în management în acest municipiu.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu