vineri, 18 noiembrie 2011

Anza

Anza Oyama, născută pe 4 mai 1976, este o muziciană şi o actriţă japoneză. Este cel mai bine cunoscută ca vocalistă a trupei metal Head Phones President, dar şi pentru că a interpretat-o pe Sailor Moon în 13 producţii muzicale. Ea a fost născută dintr-un tată japonez şi o mamă albă, din Africa de sud.
Anza este prima actriţă care a jucat-o pe Usagi Tsukino/Sailor Moon şi pe prinţesa Serenity.
Sora mai mică a cântăreţei, Chiho, a interpretat-o pe Makoto Kino/Sailor Jupiter în muzicalul din 1998, "Shin densetsu kourin", după ce Anza a absolvit. Chiho a fost a şasea actriţă care a jucat acest rol.
Carieră muzicală
Anza şi-a făcut debutul în anul 1992 ca o membră a grupului pop Sakkuran Club, lansând mai multe cântece împreună cu acestea. Ea şi Ayako Morino, membră a aceluiaş grup, au făcut parte din duo-ul spin-off numit Momo. Ele au lansat două melodii, în 1993 şi 1994.
Odată ce Anza s-a alăturat muzicalurilor Sailor Moon în 1993, ea a început să apară regulat în lansările de CD ale muzicalelor, atât în cântece solo cât şi în cântece de grup. Timp de cinci ani, cât a fost Sailor Moon, a putut fi auzită cântând "La solider" (ce a fost lansat în primul muzical), primele cinci lansări ale "Albumul memorial al muzicii", cât şi trei dintre cele opt albume de compilaţii care s-au lansat de la apariţia conceptului Sera Myu.
În 1994, Moon lips, un grup de actriţe de la Sera Myu, incluzând-o şi pe Anza, au interpretat cântecul tamatic "Moonlight Densetsu ", ce a fost utilizat pentru sezonul trei şi patru (Sailor Moon S, respectiv Sailor Moon Super S).
La scurt timp după ce a absolvit proiectul cu muzicalurile Sailor Moon, în 1998, a lansat un single solo intitulat "Dream", sub casa de discuri Sony Music Entertainment. "Dream" a fost utilizat şi ca ending pentru show-ul TV Famitsu wave. În aprilie 1999, artista a lansat "Tobira wo akete" (sub casa de discuri Victor Entertainment), un single ce a fost folosit drept cântec tematic pentru anime-ul Card Captor Sakura. În septembrie 1999 Anza a asigurat vocea pentru "Ai wo shizumeteru", endingul jocului Psychic Force 2.
Altă piesă a ei, "Mienai Chizu", a fost utilizat în episodul 68 din Card Captor Sakura.
În 2000 Anza a a mers într-o direcţie total diferită cu muzica sa. Ea alcătuit Head Phones President, împreună cu fraţii Hiro şi Mar, ce au ajutat-o anterior în cariera solo. Stilul lor poate fi descris ca metal, cu o voce uneori aspră şi ţipete, intercalată cu un şuierat melodic, blând. Anza este adesea prezentată ca fiind "vocea şi aspectul".
 În 2003 Toho au înregistrat patru dintre muzicalurile live Les Misérables, lansând patru albume duouble-disc (disponibile doar printr-o comandă specială, direct de la Toho). Anza a apărut în albumul light blue, împreună cu Kazutaka în rolul lui Jean Valjean.
În 2006 Anza a semnat cu Universal Music Japan, lansându-şi sub tutela lor single-ul de debut, "Kanata e". Acesa a fost utilizat ca al doilea ending pentru animeul Glass no Kantai.
La sfârşitul lui 2008 ea s-a alăturat formaţiei rock Vitamin-Q împreună cu Masami Tsuchiya, Kazuhiko Kato, Gota Yashiki şi Rei Ohara. Cu toate acestea, după sinuciderea lui Kato, în octombrie 2009, destinul formaţiei a devenit incert.
În prezent, Anza combina Head Phones President cu cariera sa solo.
Cariera scenică
Anza a jucat în câteva producţii pe scenă, în majoritatea muzicaluri. Prima ei producţie majoră a fost rolul principal în muzicalurile Sailor Moon, cunoscute şi ca Sera Myu. Ea este una cea mai longevivă membră a distribuţiei ce a jucat în aceste muzicale şi până în prezent este cea mai longevivă actriţă ce a interpretat-o pe Sailor Moon. Ea a deţinut acest rol timp de cinci ani, jucând în 13 producţii separate, între anii 1993 şi 1998. Aproape de sfârşitul carierei sale ca Sailor Moon a jucat şi într-un muzical numit 2050-nen no Aoi Shima, între anii 1997 şi 1998. Numele personajului său a fost Chiruchiru. În 2000 a luat o pauză de la scena muzicală, interpretând producţia în japoneză a Mr. Holland's Opus. În mod similar, în 2002, a dublat în producţia When Harry Met Sally.
În 2003 Anza a revenit la muzicaluri, interpretând-o pe Eponine din Les Misérables în câteva producţii de-ale companiei Toho, până în 2005. În 2004 a apărut drept Ellen într-una din producţiile Miss Saigo (produse tot de Toho), dar şi în adaptarea japoneză a Three Sisters de Anton Chekhov, în rolul Irinei.
A apărut, de asemenea în videoclipul din 2009 a cover-ului piese "Trouble" de la Shampoo, a celor de la Vamps.
Discografie
Single
Kokoro no Lion (iune 18, 1993)
Dream (aprilie 18, 1998)
Tobira wo Akete (aprilie 21, 1999) – opening pentru animeul Cardcaptor Sakura
Kanata e (august 2, 2008) – al doilea opening pentru animeul Glass no kantai
Cu Vitamin-Q
Vitamin-Q Featuring Anza (decemberie 12, 2008)
Tobira wo akete

Kanata e

Mienai chizu

Kokoro no lion

Dream






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu