vineri, 11 noiembrie 2011

Narita

Narita este un municipiu din prefectura Chiba, Japonia. Are o populaţie de aproximativ 126.325 locuitori şi o suprafaţă de 213.84 kilometrii pătraţi.
Ete sediul aeroportului internaţional Narita, principalul aeroport internaţional care deserveşte zona metropolitană Tokyo.
Istorie
Zona în care în prezent se află Narita a fost locuită încă din perioada paleoliticului japonez. Arheologii au descoperit unelte de piatră datând de acum mai bine de 30.000 de ani pe locul aeroportului Narita. Numeroase movile de scoici şi morminte din perioada Kofun au fost decoperite în numeroase locaţii din preajma oraşului. Nume de locuri din apropierea municipiului apar în croninca Man'yoshu din perioada Nara (cu toate că numele de Narita nu apare în scrieri decât după 1408). Dastorită faptului că Narita este situat aproape echidistant  între oceanul Pacific şi golful Tokyo, şi este înconjurat de câteva râuri mici, a devenit în mod natural un centru politic şi comercial în regiune, câştigând şi o importanţă ca loc de pelerinaj odată cu fondarea renumitului templu budist Shinsho-ji, în anul 940. În timpul perioadei Heian, zona a fost centrul revoltei lui Tairo Masakado. În timpul perioadei Edo, zona a continuat să prospere ca parte a provinciei Shimosa, sub controlul direct a shogunatului Tokugawa.
După restauraţia Meiji zona a fost organizată într-un oraş în cadrul districtului Inaba în aprilie 1889. Porţiuni din oraş au fost distruse de raidurile aeriene ale Aliaţilor dintre lunile februarie-mai 1945. În martie 1954 Narita a obţinut statutul de municipiu odată cu înglobarea satelor Habu, Nakago, Kuzumi, Toyosumi, Toyama şi Kozu. Dezvoltarea zonei a început în primele luni ale anului 1966, când prim-ministrul Eisaku Sato a prevăzut planul pentru aeroportul internaţional Narita. Dezvoltarea aeroportului, însoţită de accesul către Tokyo, a dus la o dezvoltare pe scară largă din punct de vedere rezidenţial, comercial şi industrial. Cu toate acestea, construcţia aeroportului a întâmpinat o opoziţie puternică, demonstraţii violente având loc de la sfârşitul anilor '60 şi până la începutul anilor '70, ce au întârziat deschiderea aeroportului până în mai 1978. Municipiul şi-a anexat oraşele Taiei şi Shimofusa din districtul Katori în martie 2006.
Cartiere
Centru
Centrul municipiului este o zonă bine definită de către gările Narita şi Keisei Narita şi de templul Narita-san. Principala şosea este Omotesando. Ea a fost renovată extensiv în ultimii ani şi este mărginită de aproximativ 150 de mici magazine.
Noul oraş Narita
Noul oraş al Naritei este o zonă rezidenţială aflată la vest de gara Narita. Are 16.000 de case, cu un total de 60.000 de locuitori. Zona a fost construită în 1968, fiind inspirată de noile oraşe din jurul Londrei, iar în prezent găzduieşte cea mai mare parte din populaţia oraşului.
Kozunomori
Kozunomori este o suburbie a oraşului, situată la sud de oraşul nou, la aproximativ patru minute cu trenul de la gara Keisei Narita. Are o populaţie de 12.000 de locuitori. Gara Kozumori este mărginită de marele magazin Ito-Yokado.
Aeroportul şi zonele aricole
Aeroportul internaţional Narita este situat în estul oraşului, într-o zonă agricolă numită Sanrizuka. Construcţia şi extinderea de mai târziu a aeroportului a produs tulburări civile intense în rândul rezidenţilor din Sanrizuka. Chiar dacă exproprierile de teren şi condiţiile agricole proaste din cauza construirii aeroportului au cauzat scăderea populaţiei agricole a municipiului cu două treimi faţă de nivelul de dinainte de construirea aeroportului, zona imediat înconjurătoare a aeroportului a rămas uşor populată de agricultori. Unele terenuri agricole abandonate sunt utilizate acum drept terenuri de golf, în timp ce alte parcele de teren au devenit gropi de gunoi neoficiale.
Zonele industriale
În Narita există două zone industriale: Nogedaira şi Tsuyosumi. Ambele zone au fost stabiliete în anii '60, pentru a profita de avantajul aeroportului Narita, ce le permite să importe şi să exporte rapid bunuri pe calea aerului. Un service de reparare a avioanelor operat de Compania aeriană japoneză şi de Pratt &Whitney, numită Japan Turbine Technologies, este situată în zona industrială Taiei.
Atracţii turistice
Templul Narita-san Shinsho, parcul Shiseki şi muzeul prefectural Boso Fudoki no oka.
Economie
JALways, o filială a Companiei aeriene japoneze, îşi are sediul central în aeroportul internaţional Narita.
Educaţie
Şcoli
Şcolile primare şi generale se află în subordinea municipalităţii.
Următoarele licee se află în subordinea Comitetului prefectural pentru educaţie Chiba:
liceul de nord Narita, liceul Narita Seiryo, liceul Shimofusa, liceul internaţional Narita.
Biblioteci publice
Primăria Narita are în subordine biblioteca publică Narita. În plus, fiecare cartier are o sucursală a bibliotecii.
Cetăţeni notabili
Jucătorii profesionişti de fotbal Yuji Funayama şi Yusuke Igawa, actorul Yoshio Inaba, jucătorii profesionişti de baseball Manabu Iwadate şi Yuki Karakawa, muzicianul Takeharu Kunimoto, cântăreaţa Yoko Oginome şi eroul folcloric din perioada Edo Sakura Sogoro.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu