sâmbătă, 6 august 2011

Asahi

Municipiul Asahi este un oraş situat în nordul prefecturii Chiba. În februarie 2011 avea o populaţie aproximativă de 69.000 de locuitori şi o suprafaţă de 129.91 kilometrii pătraţi.
Geografie
Asahi este situat în nord-estul îndepărtat al prefecturii Chiba, mărginit la sud-est de oceanul Pacific.
Climat
Oraşul are o climă blândă. Temperatura medie anuală este de 15 grade celsius. În 2007 Asahi a avut parte de 1744.5 mm de precipitaţii.
Se învecinează cu Choshi, Sosa şi Tonosho.
Istorie
Oamenii au trăit în zona Asahi încă de acum 25.000 de ani. Clanurile de pe acest teritoriu au cedat în faţa unei puteri centrale în timpul reformei Taika din 645 î.Hr. Clanul Chiba sau ramuri ale acestuia au condus întreaga regiune Shimosa timp de mai bine de 400 de ani, în perioada Kamakura. În timpul erei Sengoku clanul Chiba a primit protecţia a unor clanuri puternice, precum clanul Odawara Hojo, permiţându-i să aibă o mare putere în zonă. Clanul a pierdut controlul zonei când clanul Hojo a fost detronat de către Toyotomi Hideyoshi în 1590. După aceasta generalul Kiso Yoshisama s-a stabilit în regiune. El a restaurat castelul Ajito, care a fost izvorul de inspiraţie pentru numele "Asahi". Ca guvernator al regiunii, el a devenit un popular şi respectat politician. Când poetul Nonoguchi Takamasa a vizitat zona în 1852, a scris o poezie despre general, de unde s-a tras şi numele "Asahi", care poate însemna "răsăritul soarelui": "Din Shinano", /adorând răsăritul soarelui,/ el a venit în ţinutul estic,/ şi aici a rămas dovada vieţii sale pământeşti".
În perioada Edo diferite schimbări agricole s-au petrecut în regiune. Prima dintre ele a fost recuperarea "Mării de camelii", un vast lac care a fost drenat în oceanul Pacific pentru a crea pământurile fertile de la Higata Hachiman-goku. A doua schimbare a fost stimulată de sosirea lui Ohara Yugaku în 1835. Ohara a fost un revoluţionar agricol care a ajutat la revigorarea agriculturii în zonă. În acelaşi timp, când Iioka Sukegoro contribuia la dezvoltarea industriei pescuitului, pescari din regiunea Kansai s-au mutat în zonă pentru a profita de bogatele zone de pescuit disponibile.
Oraşul Asahi a fost fondat în iulie 1954. În iulie 2005 municipiul s-a unit cu oraşul Hikata din districtul Katori, şi cu oraşele Iioka şi Unakami, ambele din distrctul Kaijo, pentru a forma noul municipiu extins Asahi.
Oraşul a fost afectat de cutremurul şi tsunami-ul din zona Tohoku din martie 2011. În jur de 15 oameni au fost ucişi, 2.265 clădiri au fost deteriorate, 427 fiind distruse, 716 oameni au fost lăsaţi fără o locuinţă, iar portul oraşului şi bărcile de pescuit au suferit stricăciuni importante.
Reperele oraşului
Biblioteca est-prefecturală Chiba, stadionul Toso- centrul general al activităţilor sportive, observatorul şi farul Iioka Gyobu Misaki, centrul cultural Toso, spitalul Asahi Chuo, biblioteca municipală Asahi, parcul Asahi Sports no mori, terenul de golf din parcul Asahi, parcul Fukuro, zona de înot Iioka, parcul natural Manzai, parcul istoric şi sala memorială Ohara Yugaku, parcul natural Taki no sato, parcul comunităţii atletice din Unakami, locul de campare Unakami, zona de înot Yasashigaura, numită şi Mecca surfing-ului, altarul Kamakazu Ise Daijingu, altarul Kumano, altarul Rai, templul Ryufukuji, altarul Tamasaki şi izvoarele termale şi hotelul Kanpo no Yado.
Educaţie
Municipiul are două licee, cinci gimnazii şi 15 şcoli primare.
Agricultură
Producţia agricolă a municipiului Asahi ocupă locul întâi în prefectura Chiba şi locul al nouălea în Japonia. Aşezarea oraşului pe ţărmul peninsulei Boso permite accesul cu uşurinţă la abundentele locuri de pescuit create de intersecţia curentului Japoniei cu a curentului  Okhotsk. Portul pescăesc Iioka are al doilea cel mai mare volum de peşte descărcat din prefectura Chiba.
Flori
Se cultivă crizantemele comestibile, ciclamele, petuniile, margaretele şi rapiţa.
Fructe, legume şi cereale
Roşii cherry, castraveţi (incluzându-i şi pe cei în formă de inimă sau de stea), ciuperci, pătrunjel, pepeni pentru murat, orez, ardei iuţi verzi, căpşuni, pepeni takami, roşii şi dovlecei.
Fructe de mare, peşte şi carne
Plătica, hamsii, stridii de coastă, porci şi sardine.
Evenimente
Anuale
Maratonul Iioka Shiosai, în prima duminică din februarie, festivalul cireşiilor înfloriţi de la parcul Fukuro, între 1 aprilie şi 5 mai, festivalul portului Iioka (festivalul fructelor de mare), la sfârşitul lui mai, festivalul de artificii Iioka, în ultima duminică din iulie, festivalul "you YOU" Iioka, ultima sâmbătă şi duminică din iulie, festivalul verii la Yasashigaura, la începutul lui august, festivalul Tanabata, pe 6 şi 7 august, expoziţia de sculpturi în nisip pe plaja Asahi, festivalul astronomic Hebisono-deshimizu, la începutul lui octombrie, festivalul municipal Ikiiki Asahi, la jumătatea lui octombrie, festivalul Hikata Furusato, la mijlocul lui noiembrie şi festivalul industrial Unakami, la sfârşitul lui noiembrie.
Altele
Turneul de tenis de masă al festivalului sportiv naţional al Japoniei, ediţia 2010, între 30 octombrieşi 4 noiembrie, festivalul Goshinkosai de la altarul Kumano, ţinut odată la 12 ani, festivalul Goshinkosai de la altarul Dairi, ţinut odată la 33 de ani şi procesiunea Miroku-sanbaso de la Kurahashi, ţinută odată la 20 de ani.
Mascote
Municipiul Asahi utilizează personaje din manga-urile lui Tetsuya Chiba pe post de mascote oficiale, incluzând Mukai taiyou din "Ashita tenki ni naare" ca mascotă a terenului de golf din Asahi. Panouri şi mesaje de la Tetsuya Chiba pot fi vătute în multe clădiri publice din oraş. Tetsuya Chiba a trăit în Asahi (în Iioka--machi) în timpul copilăriei sale.
Cetăţeni notabili
Jucătorul profesionist de baseball Hiromichi Ishige şi motociclistul profesionist Shoya Tomizawa (a murit pe 5 septembrie 2010 pe pistă, suferind după o ciocnire traumatisme craniene şi abdominale).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu