joi, 25 august 2011

Funabashi

Funabashi este un municipiu din nord-vestul prerfecturii Chiba, cu o populaţie de 609.107 locuitori şi o suprafaţă de 85.64, fiind al şaptelea cel mai populat oraş din zona metropolitană Tokyo.
Geografie
Situat în nord-vestul prefecturii, se învecinează cu Ishikawa, Narashino, Yachiyo, Kamagaya şi Shiroi.
Istorie
Numele "Funabashi" este menţionat în cronica Azuma Kagami din perioada Kamakura. Cu toate acestea, numele în sine este şi mai vechi, datând dinaintea perioadei Nara şi a lui Yamato Takeru. Arheologii au descoperit în zonă unelte din piatră din paleolitcul japonez şi cochilii de scoici din perioada Jomon, indicânt locuirea permanentă a acesteia timp de mii de ani. Un număr de altare shinotoiste şi temple budiste din regiune pretind a fi fondate în perioada Nara sau Heian. În timpul perioadei Muromachi zona a fost controlată de clanul Chiba. În timul perioadei Sengoku clanul Chiba s-a luptat cu clanul Satomi în sud, şi mai târziu cu clanul Hojo în vest. După înfrângerea suferită de clanul Chiba, zona a ajuns sub controlul shogunului Tokugawa Ieyasu.
Sub shogunatul Tokugawa zona a prosperat ca un oraş portuar pe râul Tone, fiind recunoscut pe scară largă ca tenyo aflat sub contorlul direct al shogunatului şi administrat de o serie de hatamoto. Zona a fost şi unul dintre locurile de vânătoare favorite ale shogunului. În timpul războiului Boshin din vremea restauraţiei Meiji Funabashi a fost locul unei minore bătălii între loialiştii shogunatului Tokugawa, sub conducerea lui Enomoto Takeaki şi forţele pro-imperialiste ale domeniilor Satsuma şi Okayama, în timpul căreia o mare parte a oraşului a ars.
După abolirea sistemului han, zona a devenit parte a prefecturii Chiba. Oraşul Funabashi a fost unul dintre cele câteva oraşe şi sate create în aprilie 1889 în districtul Inba. Zona s-a dezvoltat rapid datorită apropierii de Tokyo şi a prezenţei numeroaselor facilităţi militare. În aprilie 1937 Funabashi a căpătat statutul de municipiu prin unirea cu oraşele Katsushika şi Yasakae şi a satelor Hoden şi Tsukada. Noul municipiu a găzduit numeroase instalaţii militare în timpul celui De-al doilea război mondial, fiind bombardat în cadrul raidurilor aeriene asupra Japoniei din 1945. În perioada postbelică oraşul s-a dezvoltat rapid, dezvoltându-se industiile, locuinţele publice şi facilităţile portuare. Odată cu anexarea oraşului Ninomiya în 1953, populaţia a atins cifra de 100.000 de locuitori. Populaţia a ajuns la 300.000 de locuitori în 1969 şi la 500.000 de locuitori în 1982. Funabashi a fost desemnat ca un municipiu core în aprilie 2005, sporindu-şi autonomia locală faţă de guvernul central. Populaţia a ajuns la 600.000 de locuitori în 2006.
Economie
Funabashi este un centru comercial regional şi datorită conexiunilor cu Tokyo, suburbie ce asigură forţa de muncă pentru municipiile învecinate, Chiba şi Tokyo.
Locaţii notabile
Altarul Funabashi, Ninomiya Jinja, Narashinohara, Kutei-kan, Meiji Tenno Chushitsu no Tokoro no Hi şi muzeul Gyoda.
Persoane importante
Dansatorul şi cântăreţul Hiroki Aiba, luptătorul profesionist Kazuyuki Fujita, muziciana Sayaka Ichii, actorul Atsuhi Ito, patinatoarea Yuko Kawaguchi, cântăreaţa Mai Kuraki, medaliata cu aur la Jocurile Olimpice Fumie Kurotori, creatorul de jocuri video Manabu Namiki, jucătorul profesionist de fotbal Yoshihiro Natsuka, regizorul anime Katsuhiko Nishijima, actriţa şi cascadoarea Michiko Nishiwaki, politicianul Yoshihiko Noda, muziciana Hanako Oku, jucătorul profesionist de forbal Shunzo Ono, actriţa Tamao Sato, jucătorul profesionist de fotbal Takashi Sekizuka, muziciana Mariko Shiga, seiyuu-ul Akeno Watanabe, idolul Azusa Yamamoto şi muzicianul Tomishisa Yamashita.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu