miercuri, 17 august 2011

Chiba

Chiba este capitala prefecturii Chiba, Japonia. Este situată la aproximativ 40 de kilometrii est de Tokyo. Oraşul a devenit un municipiu desemnat guvernamental, adică un municipiu cu o populaţie mai mare de 500.000 de locuitori în 1992. Populaţia din anul 2008 era de aproximativ 960.000 de locuitori. Municipiul Chiba este şi unul dintre principalele porturi maritime ale regiunii Kanto, prin care trece unul dintre cele mai mari volume de mărfuri din ţară. O mare parte din oraş este rezidenţială, cu toate că există şi multe fabrici şi depozite înşirate de-a lungul coastei. Există câteva centre urbane în oraş, inclusiv Makuhari, primul cartier de afaceri de pe malul mării, unde se află centrul de afaceri Makuhari şi centrul Chiba, unde se află sediul guvernului prefectural şi primăria.
Chiba este faimos pentru monoşina urbană Chiba, cea mai lungă monoşină suspendată din lume, după cum se specifică în Cartea recordurilor. Printre cele mai populare destinaţii din oraş se numără movila de cochilii de scoici numită Kasori, cea mai mare movilă de acest tip din lume, plaja Inage, prima plajă artificială din ţară, parte a celei mai lungi plaje artificiale din Japonia, parcul zoologic municipal Chiba, care a căpătat popularitate datorită pandaului roşu Futa, care poate sta într-o poziţie specific umană.
Istorie
Chiba a fost fondat în ianuarie 1921, şi a fost desemnat municipiu în aprilie 1992, printr-o ordonanţă guvernamentală.
În perioada Heian, prima atestare a oraşului Chiba relatează despre emigrarea călugărului Taira Tsuneshige către Chiba. El s-a auto-proclamat Chiba no Suke şi a guvernat regiunea pe care astăzi o cunoaştem drept Chiba. Descendenţii săi şi-au însuşit numele de familie Chiba şi au conntinuat să domine zona până în perioada Muromachi. În perioada Kamakura Chiba Tsunetane l-a ajutat pe Minamoto Yoritomo să întemeieze shogunatul Kamakura. Acest fapt a sporit puterea clanului Chiba în perioada Kamakura. El a construit castelul Inohana, mutându-şi cartierul general de la castelul Oohi aici.
Puterea şi influenţa lor a scăzut din pricina războaielor din jurul regiunii Kanto din timpul perioadei Muromachi. În secolul al 16 lea, clanul Hara, unul dintre vasalii clanului Chiba, a obţinut puterea, în detrimentul celuilalt clan. În timpul perioadei Sengoku clanul Hara a fost detronat forţat de către Yoshiaki Ashikaga. Apoi Yoshiaki Ashikaga a fost de asemenea înlăturat de clanul Sakai, unul dintre vasalii clanului Satomi. În final, atât clanul Chiba cât şi clanul Satomi au  fost înfrânte de către Toyotomi Hideyoshi.
În perioada Edo, atât clanul Oyumi cât şi clanul Sakura au guvernat regiunea. O parte din regiune a fost guvernată direct de către shogunatul Tokugawa. Clanul Oyumi şi-a guvernat teritoriul cu stabilitate. Pe de altă parte, potrivit clanului Sakura, la începutul perioadei Edo, guvernatorul a fost schimbat de nenumărate ori din pricina diferitelor evenimente, unii dintre aceştea fiind Takeda Nobuyoshi, Matsudaira Tadateru, Ogasawara Yoshitsugu, Doi Toshikatsu şi aşa mai departe. În final, clanul Hotta a reuşit să-şi menţină stabilitatea guvernării.
Politică şi guvernare
Chiba a fost condus de către Keiichi Tsuroka, un independent (susţinut de PLD şi Komeito) până în mai 2009. El a fost arestat în aprilie 2009 în timpul unei investigaţii de corupţie dsfăşurată de poliţia metropolitană Tokyo. Acesta a fost succedat de Toshihito Kumagai din partea PDJ, care a câştigat alegerile în iunie 2009.
Municipiul are 54 de consilieri locali.
Chiba are şase cartiere: Chuou, centrul administrativ, Hanamigawa, Inage, Midori, Mihama şi Wakaba.
Cultură
Prefectura Chiba este faimoasă pentru alune. Unul dintre cele mai importante puncte de interers este Staţia de cercetare pentru plante decorative.
Alte obiective turistice ar fi grădina zoologică Chiba şi movila de scoici Makuhari.
Sporturi
Chiba găzduieşte Maratonul internaţional Chiba şi Crosul internaţional pe drum de ţară, ce au loc chiar lângă oraş.
În oraş se mai află şi velodromul Chiba. Tot aici îşi au originea şi câteva echipe sportive profesioniste, cela mai notabile fiind echipa de baseball Chiba Lotte Marinse şi echipa de fotbal JEF United Ichihara Chiba.
Persoane faimoase
Seiyuu-ul Ishige Sawa, ce s-a năsut în Shizuoka dar s-a mutat în Chiba, neurologul Ryuta Kawashima, Masaki Aiba, membru în formaţia Arashi, Yukihiro, membru al formaţiei L'Arc~en~Ciel, Tomohisa Yamashita, component al formaţiei News, Koki Tanaka, component al formaţiei KAT-TUN, Naohito Fujiki, actor ce a câştigat premiul Academiei japoneze, Masato Kobayashi, boxior profesionist, Natsuki Mizu, Pata, membru al formaţiei X Japan, care de altfel îşi are originile aici, Daiki Arioka din HEY!SAY!JUMP, cântăreaţa Shiho Fujita, cunoscută sub numele de Sifow, cântăreaţa Momoko Tsunaga, Ryutaro Arimura şi Tadashi Hasegawa din Plastic Tree, fotbalistul Yuki Abe şi Kentaro Miura, creatorul Berserk. Formaţia Girguamesh îşi are începuturile tot în Chiba.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu