1. 5 centimeters per second- ultimul film realizat de Makoto Shinkai. Dacă numele nu vi se pare cunoscut ar trebui să ştiţi că în 2000 Shinkai a câştigat marele premiu al unui concurs de animaţie din Japonia cu primul său proiect, un OVA alb-negru de 5 minute, vocile personajelor fiind interpretate doar de el şi soţia sa.
Acum, revenind în 2007, la 5 cm per second ,veţi observa din primele minute grafica. Dacă personaje ca ale lui Makoto Shinkai mai pot fi găsite şi prin alte anime/uri, ei bine, în ceea ce priveşte peisajele şi întregul cadru, e cam greu, fiindcă vreau să vă spun, tot ce a făcut- de unul singur- e superb. Dar asta nu înseamnă că povestea e mai prejos, ba din contră. Pe parcursul a 3 episoade vom urmări relaţia dintre Akari şi Takaki, de când încep să comunice prin scrisori, odată cu transferul lui Akari la o altă şcoală. Animeul precis o să vă prindă, şi probabil se va derula mai repede decât o petală de sakura, ce cade pe pământ cu viteza de 5 centimetri pe secundă.
2. Aishiteruze baby- ce se întâmplă când îl pui pe un licean să aibă grijă de un copil de grădiniţă? Veţi afla urmărind acest anime. Chiar dacă descrierea e numai bună ca plot pentru un anime de comedie, ei bine, nu vă aşteptaţi la hohote de râs provocate de fiecare episod, chiar dacă veţi avea parte şi de amuzament.
Kippei este un licean tipic, foarte popular printre fete. El nu ţine în mod special la nici una dintre ele, preferând să zboare din floare în floare. Doar că într-o zi viaţa lui va căpăta un alt sens, când va fi nevoit să aibă grijă de verişoara lui, Yuzu. Deşi Yuzu e adorabilă, asta nu înseamnă că nu are nevoie de mâncare, grijă,afecţiune, prieteni, şi că nu trebuie să meargă la grădiniţă. Aşa că Kippei se va taransforma în bucătar- la început el şi bucătăria neavând nimic în comun-o va duce pe Yuzu la grădiniţă, etc. Iar printre origami, găluşte din orez şi ore de curs, se va îndrăgosti şi de Kokoro, o colegă de clasă.
3.Basilisk:Kouga nippon chou- un anime istoric ce urmăreşte lupta dintre două clanuri ninja rivale, Iga şi Kouga. Tocmai când se părea că luptele dintre cele două clanuri se sfârşiseră, Oboro, nepoata conducătoarei clanului Iga având o relaţie cu Gennosuke Kouga, tratatul dat de Hattori e anulat iar cele două clanuri sunt puse să se lupte unul împotriva celuilalt. Fiecare îl sprijină pe unul dintre cei doi succesori ai shogunului, miza fiind suport din partea familiei Tokugawa timp de o mie de ani.
Personal, consider că, deşi Basilisk nu e la fel de cunoscut ca Naruto, e cu mult deasupra lui. În primul rând fiindcă dă o altă înfăţişare shinobilor, mult mai matură şi mai aproape de realitate. Iar personajele sunt destul de bine conturate, chiar dacă nu avem parte de zeci de bătălii sau episoade dedicate lor. Recomandat pentru fanii Naruto. Iar dacă a-ţi văzut şi Naruto şi Basilisk şi tot mai vreţi ceva, puteţi urmări filmul Shinobi, deasemenea interesant(prezintă aceaşi poveste ca şi Baslisk).
Într-o altă ordine de idei, clanul meu preferat din acest anime, care se află în top 5 pe MAL, e Iga. Probabil fiindcă personajul meu preferat e Hotarubi. Şi mi-a părut atât de rău de Hotarubi şi Yashamaru (T_T) ...Oricum, finalul e perfect- nu-mi imaginasem altul mai bun- nu ca la alte animeuri care-s minunate în primele episoade şi după o dau în bară la sfârşit.
4. Boku wa imouto ni koi wo suru- o relaţie frăţească mai puţin obişnuită. Tot un OVA, de data asta de un singur episod, care prezintă povestea incestuasă dintre Yori şi sora acestuia, Iku. Da, ştiu, ştiu; veţi spune că n-am ce face că mă uit la aşa ceva, dar înainte de a trece mai departe v-aş ruga să-i da-ţi măcar o şansă, fiindcă anime-ul e centrat în jurul unei probleme extrem de serioasă şi controversată. Acum, ca o mică paranteză, ştiaţi că în Japonia căsătoriile între veri sunt legale?! OVA-ul e bine realizat iar abordarea, din punctul meu de vedere, e cât se poate de realistă. Să fiu sinceră, nu i-am blamat pe cei doi pentru decizia făcută. Sentimentele dintre ei erau poate mai profunde decât în multe relaţii normale şi personal, îl prefer pe Yori pentru Iku şi invers, decât altcineva pe care nu l-ar fi iubit şi ar fi fost împreună doar de dragul de a fi.
Animeul are şi un live action.
5. Full metal panic?Fumoffu- dacă aţi văzut prima serie, Full metal panic! precis o să vă placă şi asta, dar; DAR luaţi-vă adio de la roboţi, şoptitori şi chestii în genu. În Full metal panic? Fumoffu nu veţi vărsa nici o lacrimă, ci veţi râde bine, posibilitatea de a fi auziţi de părinţi sau vecini fiind destul de mare. În această serie FMP vom avea parte doar de viaţa de liceu şi multe întâmplări ce-l au în centru soldatul nostru, Sagara Sousuke. De la întâlnirea lui Kaname supravegheată de un fumoffu gelos, până la transferul lui Tessa la şcoală ori cursa pentru recuprearea caietului de notiţe, sau periculoasa armă biologică, toate condimentate cu umor. Deci, dacă sunteţi trişti şi vreţi să râdeţi, dacă sunteţi fericiţi şi vreţi să fiţi şi mai fericiţi, sau pur şi simplu fiindcă vă plictisiţi şi vreţi să vedeţi un anime, Full metal panic? Fumoffu sigur e o alegere bună. Şi e şi scurt-12 episoade. Sper că asta n-a sunat ca o reclamă la teleshoping.
6. Grave of the fireflies- să trecem de la amuzament la tristeţe cu Hotaru no haka. Tot un anime istoric. Deşi mai vechi faţă de celelalte anime-uri de până acum, fiind făcut în 1988, acest anime e la fel de bun şi chiar te pune pe gânduri.
Seita şi Setsuko locuiesc împreună cu mama lor în Kobe, tatăl lor făcând parte din armata imperială. Cu toate că Setsuko şi Seita reuşesc să scape teferi din bombardamentul Kobe-ului din al Doilea război mondial, nu acelaşi lucru se poate spune despre mama lor. Rămaşi orfani, ei ajung la mătuşa din partea mamei. Deşi la început lucrurile stăteau cum nu se putea mai bine, viaţa reluându-şi cursul obişnuit, se pare că defapt nu era chiar aşa. Cum mătuşa începe să le reproşeze că sunt o povară pe capul familiei, cei doi se hotărăsc să locuiască singuri în apropierea satului. Va reuşi Setsuko să supravieţuiască îngrijită doar de fratele ei, fără ca cei doi să aibă o sursă constantă de venit şi fără condiţiile necesare unui trai decent?
Acest film chiar dă de gândit în privinţa a ceea ce înseamnă cu adevărat războiul pentru individ. Şi nu uitaţi că o mie de morţi înseamnă o mie de drame şi că o dramă naşte alte zece.
Recomandat dacă vreţi să vă aducă cu picioarele pe pământ.
7. Great teacher Onizuka- chiar dacă pare ciudat, pentru mine GTO e un fel de combinaţie între Hotaru no Haka şi Full metal panic? Fumoffu. Da...aparent n-au nici o legătură.
Ei bine, în GTO veţi avea parte atât de dramatismul din Grave of fireflies- tentativele de suicid a le lui Yoshikawa; chiar el pe de-a-ntregul, cât şi momente în care efectiv râzi cu lacrimi- cam pe oriunde e prezent Onizuka.
Despre acest anime am mai vorbit şi într-un post anterior, aşa că n-are rost să mă lungesc cu descrieri şi bla bla bla.
Per total, oricine poate urmări GTO, dar elevii ar fi cel mai bine dacă ar face-o pentru că vor vedea situaţii reale care sunt de plâns ori de condamnat, nu "Waaa, nu mi-a răspuns Xulescu la mesajul pe care i l-am dat acum 2 secunde!", dar tot odată, vor descoperi, dacă n-au făcut-o deja, că profesorii sunt şi ei oameni, şi că nu pot şterge cu buretele ceea ce se întâmplă pentru a face pe "profu' perfect" în clasă. Până la urmă, nu cred că cineva a reuşit să fie atent la fiecare secundă din orele pe care le-a avut într-o zi. La mine cel puţin n-a fost cazul fiindcă n-a existat zi în care să nu vreau să vină pauza mai repede ,ca apoi să vină următoarea oră şi după să pot pleca odată acasă să mă joc Barn Buddy sau Cafe Word, să mă uit la vreun anime, să mai vorbesc cu prietenii sau să mănânc eu ştiu ce mâncare. Iar gânditul în timpul orelor la anime/manga/Japonia/japonezul ăla bun/alte porcării/teste/, repetarea mintală a lecţiei de ora viitoare ori cine ştie ce imaginare a unei chestii gen "ce-o să se întâmple în episodul următor","ce-o să fac când o să ajung în Japonia","cum îl torturez imaginativ pe profu de bio", a devenit deja o rutină.
Cel puţin, dacă vreţi să vă faceţi profesori sau să mai cunoaşteţi câte ceva despre sistemul de învăţământ japonez, trebuie neapărat, dar neapărat să urmăriţi Great Teacher Onizuka.
8. Kimi ni todoke- dacă văd că tot fac postarea asta romance-ul lunii, voi adăuga un anime recent care-mi place foarte mult, Kimi ni todoke.
Povestea e simplă. Datorită asemănări cu Sadako din Ring, Kuronuma Sawako este evitată de colegii de clasă şi din liceu, ei crezând-o înfricoşătoare, singura ei prietenă fiind o colegă din gimnaziu. Întâmplarea face ca cel căruia îi arătase drumul spre liceu la ceremonia de deschidere şi îi zâmbise să fie în aceiaşi clasă cu ea. Astfel Kazehaya cel popular şi iubit de toţi o remarcă pe a noastră "înfricoşătoare" Sawako şi se împrieteneşte cu ea. Făcând o paranteză, mi-a plăcut mult momentul când Kazehaya s-a oferit să stea în banca alăturată când nimeni nu voia să stea lângă ea.
Treptat, Kuronuma îşi va face noi prieteni şi se va integra în clasă, descoperind tot odată noi sentimente pentru Kazehaya.
Lucrurile între cei doi au evoluat în manga şi sper că se va anunţa un sezon doi cât mai curând. În altă ordine de ideei, anime-ul a primit şi o adaptare live action, lansarea filmului fiind programată în toamnă, în septembrie dacă nu mă înşel.
9. Paradise kiss- sau nimeni nu ştie ce-ţi doreşti în viaţă mai bine decât tine. Dacă v-am spus despre 5 centimeter per second că are nişte peisaje şi cadre superbe, trebuie să menţionez deasemenea că Paradise kiss excelează la grafica personajelor, care sunt foarte bine şi realistic realizate.
Povestea este despre o adolescentă în anul terminal al liceului, Yukari. Aceasta este remarcată de nişte elevi de la un alt liceu, care-i propun să fie modelul lor pentru concursul liceului. La început consideră oferta lor o prostie, mai ales cu examenele ce băteau la uşă. Însă până la urmă, acceptă.
Treptat, sentimentele ei pentru Tokumori dispar iar Yukari începe o relaţie cu George, ce o maturizează şi o lansează în lumea modei, totodată.
Cât despre final... Perfect. Chiar dacă vă poate lăsa un gust amar şi senzaţia de "ce?! Chiar s-a terminat?(T_T)", Paradise kiss ne demonstrează că viaţa nu e nici roz, nici neagră, ci e făcută dintr-o mulţime de tonuri de gri. Şi indiferent dacă ne certăm cu părinţii, dacă fugim de acasă sau avem impresia că suntem inferiori fratelui/surorii, ori dacă ne despărţim de cel iubit şi lucrurile nu mai merg bine, trebuie să trecem peste toate greutăţile gândindu-ne, dacă nu la ţelurile noastre, măcar la visele pe care le avem, fiindcă nimic în viaţă nu vine fără să ceri sau să-ţi doreşti.
10. Rouronin kenshin: tsuiokuhen- cea mai bună parte a poveştii din Roronin Kenshin.
Totul începe când o bandă care atacă un sat japonez şi comite un adevărat masacru, singurul care e salvat fiind Kenshin. Bărbatul care îl salvase îi devine în scurt timp maestru şi îl învaţă stilul Hiten Mitsuruugi Ryu. Cu toate că îl omorâse pe cel care urma să îi devină soţ, duşmanul său, Tomoe pleacă cu Himura din capitală, nerealizând cine e. Deşi la început Tomoe îşi doreşte persoana iubită răzbunată, treptat cei doi se îndrăgostesc unul de altul, trăind ca doi ţărani, soţ şi soţie, nimeni nebănuind cine sunt cu adevărat.
Grafica e bună, atmosfera şi mai bună, iar povestea excepţională.
Cele mai emoţionante momente sunt scenele în care v-om vedea cum a fost făcută cicatricea în formă de X de pe obrazul lui Himura Kenshin, Tomoe şi soţul ei lăsându-i lui Kenshin nişte amintiri de care cu siguranţă nu va scăpa. Cel puţin contextul în care a fost trasată linia de Tomoe m-a făcut să lăcrimez puţin; mai mult.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu