miercuri, 11 aprilie 2012

Chara

Miwa Watabiki, născută pe 13 ianuarie 1968, cunoscută după numele de scenă, Chara, este o cântăreaţă-compozitoare, actriţă şi prezentatoare de jocuri video japoneză. Ea a debutat în anul 1991 cu single-ul "Heaven", fiind cel mai bine cunoscută pentru single-urile "Swallowtail Butterfly (Ai no uta), piesă tematică pentru filmul din 1996 al lui Shunji Iwai, Swallowtail Butterfly, în care a şi jucat, single-ul din 1997, "Yasashii kimochi", şi pentru piesa în colaborare cu vocalista trupei Judy and Mary, Yuki, "Ai no hi mittsu orange". Mai târziu Chara a format o trupă cu Yuki, numită Mean Machine. Ea este cunoscută pentru tehnica ei vocală unică, de a cântat cu o voce şoptită.
Începutul vieţi
Chara a crescut în Kawaguchi, Saitama. Ea a început să ia lecţii de pian la vârsta de patru ani, şi să compună cântece în şcoala primară. În primul an din şcoala primară a interpretat unul din cântecele compuse, "Sayonara", în cadrul unui recital de pian de la şcoală.
Ea a primit iniţial porecla de Chara în gimnaziu. Porecla sa a început ca Arabiki, un tip de cârnaţi, ce rima cu numele său de familie, Watabiki. Mai târzu porecla a fost schimbată în Charabiki, incluzând onomatopeea charachara, folosită pentru o persoană care vorbeşte fără oprire, oprindu-se într-un final la Chara, după ce un profesor a strigat-o astfel. Aceasta a fost atât de bine cunoscută cu acest nume încât chiar şi unii dintre prietenii săi nu-i cunoşteau numele adevărat. Chara a continuat să folosească această poreclă, crezând că scoate la iveală copilul din ea.
După ce a absolvit liceul a plecat la o şcoală vocaţională din Tokyo, o facultatea de muzică, specializându-se în pian. Totuşi, a renunţat la un an de şcoală.
Începând din 1984, a lucrat ca la clape în câteva formaţii neînsemnate. În această perioadă s-a şi angajat cu jumătate de normă pe post de chelneriţă pe role.În 1988, pentru a primi şansa de a-şi interpreta propriile sale versuri, a decis să devină vocalista unei trupe. Primul său live a avut loc la Shinjuku ruido în 1990.
Carieră
1991-1995: primele lansări
Chara a trimis o casetă demo către Sony Music în 1990, ce i-a atras atenţia lui Masahiro Ohara şi care i-a adus un contract cu Epic records Japan. Ea şi-a înregistrat albumul de debut la începutul lui 1991 la Tokyo şi la Londra, şi a debutat în septembrie cu un concert la clubul Quattaro din Shibuya şi cu lansarea single-ului "Heaven". În octombrie a devenit o personalitate în cadrul show-ului muzical Video Jam de pe ANN, iar mai apoi, în noiembrie, şi-a lansat albumul de debut, "Sweet". Albumul nu a avut un foarte mare succes, clasându-se doar pe poziţia a 64-a în topul Oricon.
Cariera cântăreţei a luat o mai mare amploare după primul ei turneu, din mai 1992. Ea a devenit o personalitate radio pentru postul de radio FM Yokohama, având propria ei emisiune, Yokohama Chara Machi 8-4-7. Al doilea ei album, "Soul kiss" a câştigat premiul anual pentru cel mai bun album rock/pop al unui artist debutant. Albumul a ajuns pe poziţia a 14-a în Oricon.
În 1993 a apărut în diverse reclame publicitare (s-au incluzând piesele sale), cum ar fi spoturi pentru Suntory, Shiseido, Marui şi Snow Brand. Single-ul "Mujinto ni watashi wo motte itte...", din campania pentru Shiseido, a fost primul ei single ajuns în top 100, clasându-se pe poziţia 66. Al treilea album, "Violet Blue", a debutat pe poziţia a patra. Albumul din 1994, "Happy Toy", ce ia adus şi primul single în top 50, "Arashi nande dakishimetain darou?", a debutat deasemenea pe poziţia a patra.
În primăvara anului 1994 a a jucat în filmul "Picnic", al lui Shiji Iwai, în care a interpretat un bolnav psihic. Filmul nu va fi lansat decât încă după doi ani. Chara a jucat în rolul principal alături de Tadanobu Asano, cu care s-a şi căsătorit în 1995. Cântăreaţa a luat o scurtă pauză de la cariera muzicală, lansându-şi înainte primul album best of, " Chara the Best Baby Baby Baby XXX", pentru a da naştere primului ei copil, o fetiţă, numită Sumire.
1996-2001: marele succes, actoria
În februarie 1996 Chara a început să filmeze al doilea film pentru Iwai, "Sallowtail butterfly". Ea a interpretat-o pe Glico, o prostituată de mahala cu aspiraţii muzicale. Chara a înregistrat coloana sonoră a filmului, colaborând cu producătorul lui Mr.Children, Takeshi Kobayashi pentru a crea o coloană în spiritul Beatles. Muzica a fost lansată sub numele formaţiei Yen Town, trupa pe care Glico o formează în film.
Înainte de lansarea filmului s-a lansat melodia tematică, "Swallowtail Butterfly (Ai no uta)", împreună cu primul film al lui Chara împreună cu Iwai, "Picnic", bucurându-se de o primire bună în cinematografe. Al doilea film a fost un mare hit, propulsând-o pe Chara spre succes. Atât albumul, "Montage", cât şi cântecul tematic, s-au clasat pe prima poziţie în Oricon. Interpretarea s-a i-a adus o nominalizare pentru premiul pentru performanţe deosebite ale unei actriţe în rol principal. Filmul a câştigat premiul pentru Cel mai popular film.
Faima lui Chara a crescut, aşa cum a arătat-o următorul album, "Junior Sweet". Principalul single de pe album, "Yasashii kimochi" (utilizat pentru spotul publicitar la Shiseido) a fost un mare hit, vânzându-se în peste 520.000 copii şi devenind al dopilea ei cel mai mare hit, după "Swallowtail Butterfly (Ai no uta)". Albumul a fost certificat de RIAJ ca vânzând peste un milion de copii.
Albumul din 1999, "Strange fruits", a avut parte de ceva succes, debutând pe poziţia a treia şi vânzând 300.000 de copii. Chara a făcut echipă cu vocalista de la Judy and Mary, Yuki, pentru a lansa un single numit "Ai no hi mittsu orange". Acesta este al treilea cel mai mare hit al cântăreţei, vânzându-se în peste 230.000 copii.
În 2000 ea a lansat a doua sa colecţie best of, "Caramel Milk: The Best of Chara", iar în 2001 şi-a lansat al optulea album, "Madrgal", ce a inclus două piese scrise împreună cu chitaristul american James Iha.
2001-2005: Mean machine
La sfârşitul lui 2001 Chara a lansat melodii ca bateristă  a trupei de fete rock Mean machine, împruenă cu Yuki, actriţa din Swallowtail Ayumi Ito, muziciana din anii 80 Mayumi Chiwaki şi dansatoarea fostei trupe funk/rock Yukarie. Trupa a fost concepută în anul 1998, când Chiwaki i-a menţionat cântăreţei că ar fi bine dacă ar începe o trupă rock numai de fete. Una dintre cerinţele trupei a fost că toţi membrii trebuiau să încerce ceva ce nu au mai făcut niciodată până acum, Chara ajungând la tobe. Trupa a exersat pentru prima oară în 1999 şi a continuat să exerseze sporadic şi pe parcursul anului 2000, în ciuda agendei diferite a membrelor.
În 2001 trupa a debutat cu melodia "Suha", ce a fost scrisă de către Chara în timpul celei de-a doua ei sarcini, inspirată de sunetele respiraţiei potrivit tehnicii Lamaze (o tehnică prenatală de respiraţie pentru pregătirea naşterii). La puţin timp s-a lansat şi primul album, "Cream".
În 2003 Chara şi-a lansat al nouălea album solo, "Yoake mae", iar în 2004 a lansat un album ce cuprindea piese reînregistrate de pe un album anterior, "A scenary like me". Acesta a marcat sfârşitul contractului ei cu Sony. După această cotitură Chara şi-a auto-lansat muzica, înregistrându-şi melodiile la ea acasă şi auto-producându-şi munca. Aceste înregistrări au rezultat într-un album cu un număr limitat de copii, 2.000, numit "Something blue", şi un single digital, "Hikari no niwa", utilizat ca melodie tematică pentru filmul "March of the penguins".
În această perioadă Chara a creat câteva trupe. Una dintre ele, Cold sugar, a fost o colaborare cu Akino Arai.
2006-2011: Universal
Chara a redebutat ca artistă a unei case de discuri majore în 2006, prin lansarea cântecului "Sekai". Single-ul "Fantasy", folosit în spotul publicitar a gamei de machiaj T'estimo (în care a apărut şi Chara) a celor de la Kanebo, a fost un hit minor, clasându-se pe locul 13 în Oricon. Acesta a fpst scris împreună cu Seiji Kameda, producătorul formaţiei Do As Infinity şi baterist al trupei Tokyo Jihen. Albumul următor, "Union", s-a descurcat deasemenea destul de bine, ajungând pe locul al ciniclea în Oricon şi depăşind ca vânzări două dintre albumele sale lansate sub tutela Sony.
În numele revenirii sucesului cântăreţei Sony a lansat albumul de compilaţii "Sugar Hunter: The Best Love Songs of Chara".
Single-urile lui Chara lansate sub Universal s-au descurcat mai bine în mediul digital. "Trophy", un single de pe al doilea album produs de această casă de discuri, în ciuda vânzărilor fizice, a ajuns doar pe poziţia a 37-a.
2011-2012: Indie
După încheierea contractului cu Universal Chara a lansat un nou mini-album, "Utakata", în noiembrie 2011 sub tutela celor de la BounDEE Inc. ,o filială Space Shower Networks, deţinătorii canalului Space Shower TV.
2012-prezent: Ki/oon
În decembrie 2011 Chara a anunţat într-un concert de la Shibuya-AX transferul ei la casa de discuri Ki/oon Records, alăturându-se la concertul aniversar de 20 de ani din aprilie.
Viaţă personală
În 1994 Chara s-a căsătorit cu actorul Tadanobu Asano, pe care l-a întâlnit pe platoul dee filmare al filmului "Picnic", în care au fost actorii principali. În iulie 1995 cântăreaţa a dat naştere unei fetiţe, Sumire, iar în decembrie 1999 celui de-al doilea copil, un băiat numit Himi.
Cuplul a participat la a 80-a ediţie a premiilor Oscar de la Los Angeles, din 2008, datorită filmului "Mongol", în care Asano a avut rolul principal, ce a fost nominalizat la categoria cel mai bun film străin, reprezentând Kazakhstanul.
În iulie 2009 Chara a anunţat divorţul amical dinte ea şi soţ, după 14 ani de mariaj.
Chara are două tatuaje: u pasăre albastră pe spate şi o floare de toporaş (sumire) pe gât.
Copii ei au apărut în muzica sa. Sumire a apărut pe coperta albumului "Honey" (ce are şi o piesă denumită dupăe ea). Totodată, ambii copii au apărut în videoclipul piesei "Kataomoi".
Discografie

Studio albume
1991: Sweet
1992: Soul Kiss
1993: Violet Blue
1994: Happy Toy
1996: Montage
1997: Junior Sweet
1999: Strange Fruits
2001: Madrigal
2003: Yoake Mae
2005: Something Blue
2007: Union
2008: Honey
2009: Carol
2011: Dark Candy

Albume de compilaţii
1995: Chara the Best Baby Baby Baby XXX
2000: Caramel Milk: The Best of Chara
2007: Sugar Hunter: The Best Love Songs of Chara
2011: Very Special

Alte albume
2000: Live 97-99 Mood
2004: A Scenery Like Me
2008: Kiss
2011: Utakata


Single-uri
An              Nume                                      Poziţie
                                                                                         
1991         Heaven                                           -
                                                                                          
1992        Sweet                                              -
                No toy                                             -
               Ōki na Jishin ga Kitatte                     -
               Parachute girl                                   25
               Ai no Jibaku Sōchi                            -
                                                                                           
1993     Mujintō ni Watashi o Motte Itte...        66
          Charlotte no Okurimono/Private Beach  70
            Koi o Shita                                          87
            Gifted child                                           -
                                                                                            
1994    Tsumibukaku Aishite yo                        55
           Atashi Nande Dakishimetai n darou?      41
                                                                                            
1995   Tiny tiny tiny                                          62
                                                                                            
1996    Swallowtail Butterfly (Ai no Uta)            1
            Chara no Boogie Shoes                        37
                                                                                             
1997    Yasashii Kimochi                                   7
             Time machine                                      12
              Milk                                                   48
                                                                                              
1998    Duca                                                    25
            Hikari to Watashi                                  17
                                                                                               
1999    70% (Yūgure no Uta)                           36
            Let me know                                        34
            Ai no Hi Mittsu Orange                          6
                                                                                                
2000    Tsuki to Amai Namida                           12
            Taisetsu o Kizuku Mono                        14
            Atari                                                     68
                                                                                                 
2001   Lemon candy                                        32
           Zero Landmine                                       1
           Skirt                                                     37
           Boku ni Utsushite                                  78
                                                                                                    
2002   Hatsukoi                                               16
                                                                                                    
2003   Mieru wa                                              71
                                                                                                   
2005   Hikari no niwa                                        -
                                                                                                    
2006   Sapphire no Hoshi                                 16
           Sekai                                                     24
           Crazy for You                                        46
                                                                                                     
2007    Fantasy                                                 13
            Cherry cherry                                        44
            Boku no Koto o Shitte                          44
                                                                                                      
2008   Trophy                                                   37
                                                                                                     
2009  Breaking Hearts                                      28
          Kataomoi                                                47
                                                                                                     

Kataomoi
      
Miru wa
                    
Duca
   
Rachel
   
Aishitainai
        



Puteţi să-i downloadaţi şi alte melodii de aici sau de aici.


Un comentariu: