joi, 5 ianuarie 2012

Iyo

Iyo este un municpiu din prefectura Ehime.
În aprilie 2005 acesta s-a unit cu oraşele Nakayama şi Futami din districtul Iyo pentru a forma noul municipiu Iyo, ceea ce a determinat creşterea populaţiei la aproape 40.000 de locuitor şi mărirea suprafeţei de patru ori.
Geografie
Iyo este situat în centrul prefecturii, la aproximativ 10 kilometrii sud-vest de capitala Matsuyama. Partea de vest a oraşului, de la Guchu, în nord, până la Shimoda din Futami în sud, formează ţărmul mării interioare Seto, amplasată în partea de sud-vest a câmpiei Dogo. Partea de sud-est pătrunde în munţii din interiorul prefecturii, zona Nakayma fiind destul de muntoasă.
Se învecineză cu Masaki în nord, Tobe în est şi cu Uchiko şi Ozu la sud.
Istorie
În timp ce artefactele arheologice arată că Iyo a fost locuit cel puţin din perioada Yayoi (300 î.Hr-250 d.Hr), originile municipiului Iyo din prezent pot fi urmărite înapoi în timp până în anul 1635 când domeniul feudal Matsuyama-han a cedat teritoriul ce include şi Iyo domeniului Ozu-han. Portul Guchu, inima municipiului Iyo de astăzi, a devenit principalul port comercial al domeniului Ozu-han, iar comunitatea din jur a început să înflorească.
Ianaurie 1955: oraşul Guchu a fuzionat cu satele Kita-yamasaki, Minami-yamasaki şi Minami-iyo pentru a forma prima întruchipare a municipiului Iyo.
Aprilie 2005: municipiul a absorbit oraşele vecine, Nakayama şi Futami, din districtul Iyo.
Economie
Iyo găzduieşte sediile centrale ale Marutomo şi Yamaki, companii de fabricare a produselor alimentare, specializate în fulgi uscaţi de peşte Bonito. Alte produse principale ale muncipiului includ citrice mikan, castane Nakayama şi alte fructe şi legume. În plus, Futami a avut un oare succes în a face apusul de soare o atracţie turistică, creând un parc la malul mării, un muzeu al apusului şi un concert anual al apusului de soare la gara Shimosa.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu