luni, 9 ianuarie 2012

Niihama

Niihama este un municipiu din partea estică a prrefecturii Ehime, Japonia. Se află pe locul al treila din prefectură în ceea ce priveşte populaţia, după capitala prefecturală Matsuyama şi recent extinsul Imabari. Astfel, are o populaţie de 125.711 locuitori şi o suprafaţă de 234.30 kilometrii pătraţi.
Niihama a fost fondat în noiembrie 1937. Este faimos pentru mina de cupru Besshi dar şi pentru Festivalul tobelor taiko din Niihama (cunoscut şi ca "festivalul bărbatului"), care este centrul beţiei şi violenţei anuale, ce atrage turişti de pe tot cuprinsul ţării.
Municipiul mai este cunoscut şi pentru dialectul local, Niihama-ben.
Geografie
Oraşul este poziţionat în nord-centrul insulei Shikoku, în partea de est a prefecturii Ehime. Niihama este înconjurat de munţi de la sud spre est, dealuri la vest şi marea interioară Seto la nord. Râul Kokuryo curge din munţi spre marea interioară Seto şi împarte oraşul în două zone, una la est de râu (kawahigashi) şi una la vest de râu (kawanishi). Fiind înconjurat de munţi, Niihama este considerat izolat din punct de vedere geografic faţă de municipalităţile învecinate, Saijo, la vest, şi Shikokucho la est. Graniţa cu prefctura Kochi este reprezentată de munţii mult mai la sud de centrul oraşului.
Insula Oshima, la nord-est de partea principală a oraşului, face parte de asemenea din Niihama.
Marele sat monta Besshi s-a alăturat oraşului în 2003.
Economie
Mina de cupru Besshi, cunoscută cândva ca una dintre cele mai productive mine din lume, şi-a început activitatea în cadrul companiei Sumitomo. Cu toate că a fost închisă (moştenirea sa este conservată într-un mic muzeu şi onsen, Minetopia Besshi) Sumitomo a rămas o puternică prezenţă în oraş. Economia municipiului este susţinută în mare parte atât de fabrici cât şi de activităţile din porturile sale.
În timpul celui De-al doilea război mondial prizonierii de război au fost folosiţi ca sclavi în minele de cupru. Aceşti prizonieri de război includeau şi prizonieri militari australieni capturaţi în timpul campaniilor din Asia de sud-est şi din cucerirea Singaporeului. Ei au asistat la atacul cu bombă atomică de la Hiroshima.
Festivaluri şi sărbători
Festivalul Taiko
Festivalul Taiko din Niihama este un festival al recoltei ţinut anual între 16-18 octombrie. Fiecare dintre cele 50 de cartiere din Niihama îşi are propriul car-taiko, care constă dintr-un cadru central din lemn bogat ornamentat, acoperit de picturi realizate în fir de aur (câte trei pe o parte). Coloana este acoperită cu un material textil de o calitate foarte bună (de obicei alb sau roşu) care, simbolic, reprezintă soarele. Aceasta este înconjurată de perne mari şi negre pliate într-o formă de "opt", cu ciucuri atârnaţi, reprezentând norii şi ploaia. Desingul intenţionează a arăta recunoştinţa pentru o recoltă bună. Dragoni de aur împodobesc partea de sus a carului, în timp ce în partea de jos sunt pictate clădiri tradiţionale, animale şi legende. În interiorul carului un toboşar bate o tobă taiko foarte zgomotoasă care asigură ritmul care-i ghidează pe cei 150 de bărbaţi de mai jos, care transportă carul cu ajutorul a patru bârne lungi din bambus de la baza acestuia. Patru dintre membrii mulţimii stau pe bârne şi controlează restul mulţimii cu steaguri, fluierături şi cântece, în timp ce alţi patru sunt cocoţaţi cu precauţie la aproximativ 5.4 deasupra solului.
Carele au între două-două tone şi jumătate greutate şi costă în jur de 100.000 de dolari (strânşi din donaţii ale localnicilor) pentru a fi construite. Bărbaţii şi băieţii de cel puţin 16 ani încep festivalul înainte de răsăritul soarelui în prima zi, prin transportarea carelor lor la altarul local pentru a fi binecuvântate de preoţii shinto. Cea mai spectaculoasă dintre aceste binecuvântări se petrece la altarul Utsunomiya Jinja, de lângă Yamane, unde câteva care sunt transportate în sus pe nişte trepte la ora patru dimineaţa către un mic altar din vârful dealului. Timp de trei zile întregi (16-18 octombrie), între 12 şi 14 ore pe zi, ei cară carele în cadrul unor parade prin întreg oraşul şi le staţionează pentru a fi admirate, dar şi pentru a se bea cantităţi mari de sake. Fabricile de sake chiar lansează sticle comemorative cu etichete oferind imagini ale diferitelor echipe ce poartă aceste care-taiko.
Ziua memorială a peştelui fugu
O ceremonie şi un dejun este găzduit în fiecare februarie de către hotelul Niihama şi de către Asociaţia proprietarilor de restaurante pentru a onora peştele fugu, o delicatesă scumpă în Japonia. După o binecuvântare de la un călugăr budist fiecare membru al asociaţiei aruncă un peşte fugu viu în portul Niihama. După aceea ei se bucură de un prânz cu fugu-zosuii, o supă din acest peşte, şi o bucată de ceapă verde, ce este considerat un fel de mâncare local.
Atracţii turistice
Templul Zuio-ji
Zuio-ji este un templu al budismului Zen Soto, de la marginea munţilor din sudul municipiului Niihama. Permite vizitatorilor să participe într-o duminică la o sesiune de meditaţie zazen sau chiar să stea peste noapte. Este cel mai mare templu budist din Niihama. Stareţul actual este Narasaki Tsugen Roshi.
Cascade
Zona montană dintre Niihama şi satul Besshi include două mari cascade: Choshi no Taki şi Mato no Taki (Cascada de la uşa diavolului)
Otedama
Niihama găzduieşte sediul central al Otedama no kai (Asociaţia de jonglerii tradiţionale japoneze)
Planetarium
În Niihama se află cel mai mare planetarium din lume. Este găzduit de Muzeul prefectural de ştiinţe Ehime.
Cetăţeni notabili
Cântăreaţa Mizuki Nana.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu