sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Kihoku şi Matsuno

Kihoku este un oraş din districtul Kitauwa, Ehime. Numele acestuia derivă din poziţionarea oraşului în nordul muntelui Onigajo.
Geografie şi climat
Kihoku este situat în zona montană Onigajo. Oraşul este compus din mai multe sate ce au fuzionat într-o singură zonă urbană. Ca atare, se întinde pe o serie mare de mici văi din oraşul propriu-zis. Cea mai mare zonă urbană, Hiromi, este aşezată într-o vale largă în secţiunea sud-vestică a oraşului. Alte zone includ Aiji, în nord, Mishima, în centru, şi Hiyoşi, spre est. Datorită altitudinii mari şi a munţilor înconjurători, în Kihoku este în general mai rece decât Uwajima şi Matsuyama, chiar dacă uneori poate fi mai cald. Zona Hiyoshi se află la o mai mare altitudine decât zona Hiromi şi de aceea este mai rece. Zăpada cade ocazional iarna, dar rar rezistă mai mult de câteva zile. Verile sunt fierbinţi şi umede, sezonul ploios desfăşurându-se de la mijlocul lunii iunie la mijlocul lunii iulie.
Oraşul se învecinează cu Uwajima la est, cu Matsuno la sud şi cu prefectura Kochi la vest.
Acesta este înconjurat de mai mulţi munţi: muntele Takatsuki (1,228 metrii), muntele Kakkōdake (1,010 metrii), muntele Izumigamori (755 metrii), muntele Tokigozen (946 metrii) şi muntele Gozaisho (908 metrii).
Există numeroase râuri care străbat zona, cel mai mare dintre ele fiind râul Hiromi, care este un afluent al râului Shimanto din prefectura Kochi.
Industrie
Agricultură
Economia oraşului este în deosebi agricolă. Principalul produs este orezul, existând multe lanuri în zonă. Astfel, Kihiku deţine 617 hectare de lanuri de orez cu o producţie anuală de 2.476 tone.
Fazănării
Cetăţenii din Kihoku sunt mândrii în special de carnea lor de fazan, ce este o delicateţe a oraşului. Pe lângă carnea de fazan, sake-ul de fazan este un alt produs. Unul dintre punctele culminante ale festivalului Dechikonkan este marele nabemono de fazan, sau mâncare înăbuşită de fazan, care este gătită pentru festival şi împărţită vizitatorilor.
Alte produse
Ciuperci shiitake, castane, yuzu, pui, arbust de bancha, wasabi, pepeni, căpşuni, igname japoneze, castraveţi, tumeric, lapte, miso, păstrăv, produse din peşte, crabi, produse din lemn şi ceramică.
Locuri de interes
Ruinele Jomon- rămăşiţele unei comunităţi de acum 3.000 de ani în urmă, din perioada Jomon, se află lângă secţiunea estică a râului Hiromi. Ruinele sunt compuse din mici formaţiuni de piatră ce sunt protejate de împrejmuiri şi sunt desemnate ca sit istoric.
Valea Narukawa- o vale din sud-vestul oraşului, populară pentru peisajele frumoase. Zona oferă o multitudine de activităţi, cum ar fi camparea, pescuitul şi alpinismul. Vara aici există un magazin de tăieţei somen. Există, de asemenea, şi un local de unde se poate admira peisajul, care serveşte feluri de mâncare din carne de fazan şi un onsen.
Morinosankakuboshi- o piaţă agricolă locală din Hiromi, unde orez şi legume locale pot fi cumpărate. În magazinul adiacent pieţii o gamă largă de produse locale, cum ar fi pastă de miso şi curry de mistreţ, se vând de asemenea.
Yumesanchi- o piaţă din Hiyoshi de unde se pot cumpăra legume şi orez local. Lângă există şi un mare magazin de suveniruri şi alimente.
Yasumorido Somennagashi- "restaurantul de somen al râului Yasumori" funcţionează de la mijlocul lunii iulie până la sfârşitul lunii august, în fiecare vară. Principala atracţie aici este restaurantul de nagashi somen, unde tăieţeii somen sunt trimise pe un jgheab de metal pentru ca clienţii să-i prindă cu proprille beţişoare. Apoi tăieţeii sunt înmuiaţi într-un sos de soia asezonat cu yuzu, ceapă verde, susan şi alte ingrediente. La restaurant mai există şi pivniţa Yasumorishonyu, o mică pivniţă care este foarte rece chiar şi în cea mai caldă perioadă a anului, dar şi un mic eleşteu cu numeroşi păstrăvi ce pot fi pescuiţi.
Evenimente
Dechikonkan- principalul festival al oraşului. În vechiul dialect al oraşului înseamnă "Nu vei ieşi afară?". Festivalul de desfăşoară de obicei în al treilea weekend din octombrie, începând cu un concert de taiko sâmbată seara. Duminică sunt diferite dansuri şi spectacole muzicale unde participă formaţii locale cât şi cântăreţi şi vedete cunoscute la nivel naţional. Ca la majoritatea festivalelor japoneze, există numeroase standuri care vând diverse mâncăruri şi alte produse.
Kawanobori Ekiden- un eveniment anual de la începutul lui august în cadrul căruia echipe aleargă de-a lungul râului Hiromi. Cu toate că alergatul superficial este permis, alergătorii trebuie să facă fiecare pas în apă, ceea ce face cursa dificilă şi alunecoasă. Există şi o cursă individuală.
Cetăţeni notabili
Tadashi Hiyodo, una dintre primele femei pilot din Japonia şi prima femeie japoneză care a obţinut o licenţă de pilot şi Tadashi Shiba, un fost jucător de baseball al echipei Hokkaido Nippon-Ham Fighters.

Matuso este un oraş din prefectura Ehime, Japonia cu o populaţie de 4.809 şi o suprafaţă de 98.50 kilometrii pătraţi.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu