luni, 30 aprilie 2012

Perioada Jomon

Perioada Jomon (Jōmon jidai) este un interval din preistoria Japoniei, cuprins între 14.000 şi 300 î.Hr.În ajponeză termenul "jomon" înseamnă "motiv decorativ sub formă de sfoară". Acesta se referă la stilul ceramicii caracteristică culturii Jomon, şi care are motive făurite cu ajutorul unor beţişoare legate cu sfoară în jurul lor. Perioada a fost bogată în unelte, bijuterii, statuete şi ceramică. Testele recente ale hiaplotipului ADN al cromozonului Y a ajuns la aceeaşi ipoteză acceptată pe scară largă (dar ne-testată), aceea că hialogrupul ADN a cromozonului Y D2, ce a fost descoperit într-o mare proporţie în ADN-ul bărbaţilor japonezi, ainu şi ryukyuan-i moderni, potarăta o descendenţă paternă directă cu membrii perioadei culturii Jomon din arhipeleagul japonez. Un studiu bazat pe analiza ADN-ul mitocondrial al scheletelor de la Funadomari a arătat faptul că hiaplogrupurile N9b şi 7M au fost obeservate în Hokkaido, dând naştere ipotezei conform căreia aceste hiaplogrupuri sunt contribuabilii (pre-) jomon al fondului comun de ADN m al japonezilor moderni. În studiul "Variaţia genomului mitocondrial în Asia de est şi locuitorii Japoniei" a arătat frecventa combinaţie a M7 şi N9b, în proporţie de 9.5% la japonezi, 14 % la ryukyuan-i şi 17.7 % la populaţia ainu.
Jomon-ul incipient şi cel iniţial (8.000-4.000 î.Hr)
Astăzi japonezii sunt consideraţi a fi descendenţii unui amestec dintre srrăvechii vânători-culegători a culturii Jomon şi agricultorii de orez ai culturii Yayoi. Aceste două vechi grupuri ancestrale au venit în Japonia pe rute diferite, în perioade diferite. Strămoşii Jomon sunt o cultură din timpul erei glaciare, ce au venit probabil prin nordul şi sudul arhipeleagului japonez acum 20.000 de ani î.Hr, când exista un pod de gheaţă ce lega Siberia de partea de nord a Japoniei.
Mark. J. Hudson, profesor de antropologie la universitatea Nishikyushu din Kanzaki, prefectura Saga, a spus că Japonia a fost prima oară colonizată de o populaţie "proto-mongoloidă", în Pleistocen, ce au devenit "jomon-ii", iar trăsăturile lor pot fi observate la populaţia ainu şi la ryukyu-ani. Jomon-ii împart multe caracteristici cu caucazienii, dar Brace a spus că ei sunt un fond genetic separat şi au o afinitate cu vechii mongoloizi (proto-mongoloizi).
Olăritul timpuriu
Conform dovezilor arheologice, jomon-ii au făurit unele dintre cele mai vechi vase de ceramică cunoscute din lume, cunoscute drept ceramica de Jomon, datând din al 14 mileniu î. Hr. Vechimea acestor obiecte a fost identificată pentru prima oară după sfârşitul celui De-al doilea război mondial, princ metodele de datare cu carbon radioactiv.
Arheologul Junko Habu suţine că "majoritatea elevilor japonezi au crezut, şi încă cred, că producerea de ceramică a fost inventată mai întâi pe continentul asiatic, iar ulterior a fost introdusă şi în arhipeleagul japonez", şi a explicat că "o serie de excavaţii în bazinul fluviului Amur din anii '80-'90 au relevat că olărotul în această regiune poate fi la fel de vechi, dacă nu mai vechi, decât cel din grota Fukui".
Ceramica din era Jomon a fost denumită "jomon doki", primul cuvânt însemnând "model în formă de frânghie", indicând decoraţiunile de pe majoritatea vaselor jomon din ceramică ce se aseamănă cu modelele făcute cu frânghia. Vasele erau utilizate deobicei pentru servirea mâncării sau pentru a o depozita. Jomon-ii modelau şi figurine din lut şi vase decorate cu modele sofisticate, făurite prin imprimarea lutului umed cu funii şi beţişoare împletite sau nu.
Trăsăturile Neoliticului
Fabricarea ceramicii implică deobicei o anumită formă de viaţă sedentară, datorită faptului că ceramica se sparge uşor, în general, şi astfel, inutilă pentru vânătorii-culegători ce sunt permanent în mişcare. Jomon-ii au fost probabil printre primii oameni sedentari, sau cel puţin semi-sedentari, din întreaga lume. Ei utilizau unelte din piatră cioplită, râşniţe din piatră, capcane şi arcuri cu săgeţi şi erau probabil vânători-culegători semi-sedentari şi pescari de coastă şi în larg iscusiţi. Ei practicau o formă de agricultură rudimentară, trăiau în peşteri, şi mai târziu în grupuri în bordeie de suprafaţă sau case înălţate deasupra solului, lăsând în urma lor situri bogate pentru studiile arheologice moderne. Rămăşiţele arheologice recente ale aşezărilor Jomon au oferit o mare sumă de date, multe dintre acestea fiind destăinuite publicului larg, având şi o mare valoare pentru studiul aşezărilor vânătorilor-culegători.
Expansiunea populaţiei
Acest trai semi-sedentar a dus la o creştere importantă a populaţiei, încât Jomon-ii prezintă unele dintre cele mai mari densităţi cunoscute în rândul populaţiilor culegătoare. Studiile genetice de cartografiere ale lui Cavali Sforza au demonstrat un model de expansiune genetică din zona Mării Japoniei spre restul Asiei de est. Aceasta apare ca fiind a treia componentă principală a variaţiei genetice din Eurasia (după "marea expansiune" de pe continetul african şi după a doua expansiune din zona Siberiei de nord), ce sugerează expansiunea geografică din timpul perioadei Jomon timpurie. Studiile mai arată şi că expansiunea Jomon s-ar putea să fi ajuns în America de-a lungul unui traseu pe coasta Pacificului.
Perioade principale
Jomon-ul incipient (14.000-7.500 î.Hr)
  • aplicaţii liniare
  • imprimare cu unghia
  • imprimare cu sfoara
  • grota Muroya
Jomon-ul iniţia (7.500-4.000 î.Hr)
  • Igusa
  • Inaridai
  • Mito
  • Tado-ul de jos
  • Tado-ul de sus
  • Shiboguchi
  • Kayama
De la începutul la sfârşitul perioade Jomon (4.000-300 î.Hr)
Perioada timpurie şi cea de mijloc au cunoscut o explozie a populaţiei, aşa cum indică numărul de aşezări din această perioadă. Aceste două perioade s-au desfăşurat în timpul Optimum-ului climatic din Holocen (între 4.000 şi 2.000 î.Hr), cânt temperaturile au fost cu câteva grade celsius mai ridicate decât în prezent iar nivelul mediu al mării a fost mai ridicat cu 5-6 metrii. Realizări artisitce minunate, cum ar fi puetnic decoratele vase "înflăcărate", au rămas din această perioadă. După 1.500 î.Hr climatul s-a răcit, iar populaţia pare să se fi contractat dramatic. Conparativ, doar câteva situri arheologice pot fi întâlnite după 1.500 î.Hr.
Jomon-ul timpuriu este prima etapă a perioadei Jomon a preistoriei japoneze. Perioada Jomon în sine s-a desfăşurat între 10.000 şi 300 de ani î.Hr, prima etapă durând între 4.000 şi 3.000 î.Hr. Jomon-ul timpuriu este caracterizat de un nivel ridicat al mării (cu 2-3 metrii mai ridicat decât în prezent) şi o creştere semnificativă a populaţiei. Perioada a cunoscut o creştere a complexităţii a structurii bordeielor, cea mai comună locuinţă în acea vreme.
Jomon-ul târziu a cuprins o perioadă a istoriei între anii 2.000 şi 1.000 î.Hr, în timp ce Jomon-ul ultim s-a întins între 1.000 şi 300 de ani î.Hr.
Pe la sfârşitul perioadei Jomon, conform studiilor arheologice, a avut loc o schimbare lentă. Noi veniţi de pe continent se pare că au invadat Japonia din vest,a ducând cu ei noi tehnologii, cum ar fi cultivarea orezului şi metalurgia. Aşezările noilor veniţi se pare că au co-existat pentru o perioadă cu cele ale jomon-ilor. Sub aceste influenţe culturile incipiente ale jomon-ilor au evoluat în culturi sofisticate de orez. Multe alte elemente ale culturii japoneze pot proveni din aceatsă perioadă, şi reflectă o migraţie amestecată, atât a locuitorilor din nordul continentului asiatic, cât şi din zonele de sud ale Pacificului. Printre aceste elemente se numără religia shinto, obiceurile de nuntă, stilurile arhitecturale şi progresele tehnologice, ca de pildă obiectele lăcuite, textilele, arcurile laminate, obiectele de metal şi fabricarea sticlei. Perioada Jomon este succedată de cea Yayoi, cu excepţia insulei Hokkaido, unde este succedată de perioada Zoku-Jomon (post-Jomon). Perioada Zoku-Jomon este succedată în preajma secolului al şaptelea de cultura Satsumon.
Perioade principale
Jomon-ul mijlociu (3.000-2.000 î.Hr)
  • Katsusaka/Otamadai,
  • Kasori E1,
  • Kasori E2.
Jomon-ul târziu (2.000-1.000 î.Hr)
  • Horinouchi,
  • Kasori B2,
  • Angyo 1
Jomon-ul final (1.000-300 î.Hr)
    Regiunea Tohoku
  • Oubora B
  • Oubora BC(Ōfunato, Iwate)
  • Oubora C1
  • Oubora C2
  • Oubora A
  • Oubora A'
    Regiunea Kanto
  • Angyo 2(Kawaguchi, Saitama)
  • Angyo 3



duminică, 29 aprilie 2012

Rina Chikano

Rina Chikano, născută pe 25 aprilie 1993 în Tokyo, este o membră a formaţiei AKB48. Ea a debutat în cadrul formaţiei drept componentă a castingului din ediţia a 5-a, în anul 2007.
Lui Chikano i-a luat mai mult timp decât este obişnuit pentru a fi promovată la poziţia de membru, celelalte participante retrâgându-se, ori fiind deja  promovate, ea devenind una dintre ultimele fete promovate ale acelei ediţii. În ianuarie 2009 s-a anunţat că Chikano va fi transferată cătr o nouă agenţie, Itoh Company Group, o companie ce se concentrează pe tinerii idoli. În martie 2009 Rina a fost promovată în Echipa K, iar în mai 2009 blogul oficial al lui Chikano de pe Ameba, a fost lansat. L-a mai puţin de la un an de la ultima re-aranjare, echipele trupei s-au re-amestecat, iar la concertul AKB48 Senbatsu Member Sokaku Matsuri din august 2009 s-a anunţat că Chikano va fi inclusă în Echipa B, astfel încât Chikano a devenit singura membră a vechii Echipe K ce nu a fost inclusă într-un single de pe prima parte a AKB48.
În ianuarie 2010 a fost inagurat blogul oficial al lui Chikano de pe platforma GREE.
Alături de colega ei de agenţie, şi membră a Echipei K, Reina Fujie, ea este imaginea Mother Farm încă din 2009.
Apariţii în piesele AKB48
Single-uri
Chance no Junban 
Single-uri de pe a doua faţă
Hikoukigumo
Boku no YELL

Chance no juban

Hikoukigumo

Boku no yell





Echizen

Echizen este un oraş situat în districtul Nyu, prefectura Fukui, Japonia, format prin fuzionarea oraşelor Asahi şi Ota şi a satului Miyazaki, produsă în februarie 2005.
Oraşul are o populaţie de  24.495 locuitori şi o suprafaţă de 152.90 kilometrii pătraţi.






Minamiechizen

Minamiechizen este un oraş din districtul Nanjo, prefectura Fukui. Oraşul s-a format în ianuarie 2005 prin unirea a două foste oraşe şi a unui sat, toate din acelaşi district: Imajo, Kono şi Nanjo. Populaţia estimativă este de 37.17 locuitori iar suprafaţa de 343.84 kiloemetrii pătraţi.








luni, 23 aprilie 2012

Naomi Chiaki

Naomi Chiaki, născută pe 17 septembrie 1947 în Tokyo, este o cântăreaţă şi o actriţă japoneză ce a lucrat între anii '60 şi începutul anilor '90.
Chiaki şi-a făcut debutul drept cântăreaţă în 1969 şi şi-a lansat primul single, "Yottsu no onegai", în anul următor. "Kassai", un cântec care a fost frecvent considereat piesa ei specifică, a fost alnsat în 1972, şi a câştigat ediţia a 14-a a Japan Record Award. "Kassai" s-a vândut până la data de 13 februarie 1973 în peste unmilion de copii, şi a fost premiat cu discul de aur.
După ce s-a căsătorit cu un fost actor, Eiji Goto, în 1978, Chiaki şi-a continuat cariera intermitent până în jurul anului 1992. Totuşi, ea a dispărut de pe scena showbizz-ul japonez pentru 16 ani, după ce soţul ei a murit de cancer pulmonar.
Discografie
Albume
Yottsu no Onegai; Anata ni Yobikakeru Chiaki Naomi (1970)
Ai no Tabiji wo; Naomi Chiaki Sings Enka and Blues (1970)
Ai wa Kizutsuki Yasuku; Naomi Chiaki Sings Hit Pops (1970)
Koi to Namida to Blues (1972)
Mou Hitori no Watashi (1972)
Waltz (1974)
Kanashimi Moyou (1974)
Enka Jouwa (1975)
Sengo no Hikari to Kage; Chiaki Naomi, Gareki no Naka kara (1975)
Haru wa Yuku (1976)
Sotto Oyasumi (1976)
Rouge (1977)
Amagumo (1978)
Sorezore no Table (1981)
Three Hundreds Club (1982)
Time (1983)
Minato ga Mieru Oka (1985)
Tsutawarimasuka (1988)
Otoko no Kyoushū (1989)
On'na no Shinjou (1989)
Kassai/Akatombo; Yoshida Oh Sanpun Dorama (1989)
Kagerou; Iro wa Nioedo (1990)
Standard Numbers (1991)
Hyakka Ryouran (1991)
Hituri
An                Titlu                                         Poziţie
                                                                                             
1969       Ame ni Nureta Bojou                          23
               Asa ga Kuru Mae ni                           18
                                                                                                
1970     Yottsu no Onegai                                    4
             X+Y=LOVE                                          5
             Wakareta Ato de                                  13
                                                                                                
1971    Muda na Teikou wa Yamemashou          30
            Watashi to Iu Onna                                24
            Shinobiau Koi                                       48
            Kyou de Owatte                                   76
                                                                                                
1972   Koishita Onna                                        92
           Kinjirareta Koi no Shima                        66
           Kassai                                                      2
                                                                                                 
1973   Gekijou                                                  36
           Yakan Hikou                                          15
                                                                                                   
1974   Waltz                                                      29
            Kanashimi Moyou                                 69
                                                                                                   
1975   Hanafubuki                                             82
           Renbo Yakyoku                                      88
           Sadamegawa                                          33
                                                                                                  
1976  Sakabagawa                                            81
                                                                                                  
1982  Yagiri no Watashi                                     57
                                                                                                  
1988   Yakusha                                                 56
           Akatombo                                             46
                                                                                                   
2000   Kamome no Machi                                86
           Tasogare no Begin                                 86
                                                                                                  
2001   Saigetsugawa                                        100
                                                                                                  

Asahi-no Ataru Ie

Hanafubuki


Sadamegawa

Rouge

Yakusha





duminică, 22 aprilie 2012

Wakasa

Wakasa este un oraş din districtul Mikatakaminaka, prefectura Fukui.
Oraşul a fost format în martie 2005, prin unirea fostelor oraşe Mikata, din districtul cu acelaşi nume, şi Kaminaka, din districtul Onyu.
În octombrie 2005 populaţia totală în urma fuzionării era de 16.782, iar suprafaţa de 178.65 kilometrii pătraţi.



Mihama

Mihama este un oraş din districtul Mikata, prefectura Fukui, Japonia.
În anul 2003 avea o populaţie de 11.148 locuitori şi o suprafaţă de 152.32 kilometrii pătraţi.
În august 2004 o scurgere de abur-non-reactiv a omorât cinci oameni şi a ars alţi 12 oameni din apropierea centralei nucleare Mihama, fiind considerat cel mai grav accident nuclear din Japonia de dinaintea celui de la Fukushima; conducta de abur de mare presiune şi-a pierdut 85 % din grosimea peretelui şi s-a prăbuşit la cinci zile înainte de prima inspecţie de după anul 1976.








vineri, 20 aprilie 2012

Chata

Chata, născută la 21 noiembrie 1979, este o cântăreaţă japoneză care interpretează melodii tematice pentru jocuri video şi pentru animeuri, fiind deasemenea şi membră în diverse cercuri muzicale doujin. Cercul ei privat se numeşte Usagi Kinoko.
Biografie
Chata şi-a început cariera muzicală în anul 1998. Ea obişnuia să participe în scrierea versurilor de pe un forum al Niftyserve, pentru muzica Original MIDI. Ea a participat în multe cercuri muzicale doujin, în majoritatea ca vocalistă, iar în unele ca seiyuu. În acelaşi timp Chata şi-a lansat melodii pe cont propriu în cadrul cercului Usagi Kinoko, pe care îl deţine. Ea este principala seiyuu pentru două cercuri muzicale doujin, Idea, cunoscut anterior ca Souleave, şi My sound life. În martie 2007 a colaborat cu compozitoarea Yoko Shimomoura şi şi-a lansat primul album de debut, "Murmur". În acelaşi an a interpretat şi endingul pentru seria anime Potemayo, difuzată pentru prima oară în luna iulie.
Chata este cunoscută pentru vocea sa suavă, asemenea unei şoapte. Ea este prietenă apropiată cu muzicienele doujin Rekka Katakiri şi Haruka Shimotsuki, ele colaborând cu prilejul a multe ocazii. Cândva ele au format un grup, Shimochamin, ce a existat din decembrie 2006 până în iunie 2007, toate trei găzduind un show la un radio de pe internet numit "Harechatta Utatane Biyori". Eam Rekka şi Haruka au participat la muzicalul Ar tonelico Hymmnos Side Cocona.
Discografie
Single-uri
  1. Bravery ~tadoritsukitai kimi e~
  2. Utatane
  3. Suiheisen Made Nan Mile? 
Albume
  1. murmur
  2. Sora no Kioku
  3. Chata Works Best
  4. Nanairo 
  5. Chata Works Best II   
Utatane
 
Anasthesia

Step of cloud

Harukaze

Dango daikazoku


 Alte melodii găsiţii aici sau aici ^-^