Situl Odai Yamamoto I este un sit arheologic din perioada Jomon, aflat în Sotogahama, prefectura Aomori. Săpăturile din anul 1998 au scos la iveală 46 de fragmente de vase din lut ce au fost datate ca fiind cam din 14.500 î.Hr. Aceasta le plasează printre primele ceramici cunoscute. Acest lucru marchează tranziţia de la paleoliticul japonez la perioada Jomon incipientă. Alte vase cam din aceeaşi perioadă au fost descoperite la Gasy şi Khummy, aflate pe cursul inferior al râului Amur din Rusia. O asemenea dată pune în evidenţă dezvoltarea olăritului înainte de încălzirea globală de la sfârşitul Pleistocenului.
Situl
O zonă de 148 de kilometrii pătraţi a fost excavată în 1998. Descoperirile includ topoare, vârfuri de lance, vârfuri de săgeţi, răzutoare, lame şi nicovale, în cea mai mare parte din şisturi, dar şi din obsidian. Vârfurile de săgeţi au însemnătate aparte deoarece duc mai departe pe axa timpului începutul tirului cu arcul. Situl face parte dintr-o serie de nominalizări depuse în anul 2009 pentru o înscriere în viitor pe lista partimonoului mondial UNESCO, în temeiul criteriilor III şi IV.
Datare
Treizeci dintre cele 46 de fragmente, toate ale aceluiaşi vas, au avut reziduuri carbonizate, sugerând că vasul era folosit pentru gătirea alimentelor. Cinci fragmente şi trei bucăţi de lemn carbonizat asociate cu acestea au fost datate cu carbon radioactiv, rezultatele arătând că provin din 11.800-11.500 î.Hr. Alte bucăţi au fost datate de acum 13.170±170 î.Hr sau 12.680±140 î.Hr. Aceste date fac ca situl să fie unul important pentru înţelegerea tranziţiei de la Pleistocen la Holocen. Cu scopul recunoaşterii importanţei lor, artefactele excavate aici au fost desemnate ca proprietăţi culturale municipale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu