vineri, 21 decembrie 2012

Niimi Nankichi

Nankichi Niimi (30 iulie 1913- 22 martie 1943)a fost un scriitor japonez cunoscut şi ca Hans Christian Andersen al Japoniei.
Niimi s-a născut în Hada, prefectura Aichi, pe 30 iulie 1913. Şi-a pierdut mama când avea doar patru ani. Talentul său literar a fost recunoscut de la o vârstă fragedă. În timpul ceremoniei de absolvire a claselor primare el a recitat un haiku ce a impresionat majoritatea oamenilor prezenţi la acea ceremonie:
Păpădia                                                         
Atât de multe zile călcate în picioare               
Floarea de astăzi                                              
La 18 ani tânărul s-a mutat la Tokyo pentru a intra la University of Foreign Studies. La puţină vreme după absolvire, în timp ce se afla în capitală, s-a îmbolnăvit de tuberculoză şi s-a întors în oraşul natal. A lucrat aici mai întâi ca educator, apoi ca profesor la un liceu de fete. A murit la vârsta de 29 de ani. Deşi nu a fost un scriitor prolific, s-a remarcat printr-un însemnat talent în toate lucrările sale. Scrierile sale sunt cunoscute pentru corectitudinea şi reprezentările pline de viaţă ale oamenilor. Adeseori este comparat cu Kenji Miyazawa. În locul său de naştere se află Muzeul memorial Niimi Nankichi.
Lucrări
  • "Gon, vulpiţa" (Gon, the little fox/ ごんぎつね): cea mai faimoasă lucrare a sa, pe care a scris-o când avea doar 17 ani. Aceasta este povestea unei vulpi orfane ce moare de tânără, reprezentân, într-un fel, o paralelă cu propria lui viaţă.
  • "Cumpărând mănuşi" (Buying mittens/手袋を買いに): o altă poveste faimoasă
  • "Lampa bunicului" (Grandfather's lamp/おぢいさんのランプ): publicată în 1942
  • "Satul Hananoki şi hoţii" (Hananoki Village and the Thieves/花のき村と盗人たち)
  • "Povestea unui Ryokan(han tradiţional japonez): o baladă şi un copil la bazin ( A Tale of Ryôkan: a Ball and a Child at a Basin): publicată în 1941
  • "Un arbust de camelie de care a fost priponită o vacă" (Ushi wo tsunaida tsubaki no ki)
  • "Minciună"(Lie/ うそ)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu