duminică, 24 iunie 2012

Fukuoka

Fukuoka este municipiul-capitală a prefecturii cu acelaşi nume, şi este situat pe ţărmul nordic al insulei Kyushu.
Clasat pe poziţia a 14 în anul 2010 în ceea ce priveşte calitatea vieţii în lume în revista Monocle, Fukuoka a fost lăudat pentru spaţiile verzi din zona metropolitană. Este, deasemenea, cel mai populat oraş din Kyushu, urmat fiind de municipiul Kitakyushu. Este cel mai mare municipiu şi cea mai mare zonă metropolitană de la vest de Keihanshin (regiunea Kyoto-Osaka-Kobe). A devenit municipiu în aprilie 1972 prin ordonanţă guvernamentală. Marea regiune Fukuoka, cu o populaţie de 2.5 milioane de locuitori la recensământul din 2005, este o parte a zonei puternic industrializate Fukuoka-Kitakyushu, cât şi o parte a Kyushu-ului de nord.
În iunie 2011 Fukuoka era al 7 oraş japonez ca mărime, depăşind în populaţie oraşul Kyoto, încât pentru prima oară de când a fost întemeiat Kyoto (în secolul 7), un oraş de la vest de regiunea Kinki (prefecturile Mie, Nara, Wakayama, Kyoto, Osaka, Hyogo şi Shiga), are o populaţie mai mare decât oraşele din regiunea precedentă. Totuşi, în vremurile vechi, zona de lângă Fukuoka se crede a fi fost mai importantă decât regiunea Yamato (din prefectura Nara).
Istorie
Fukuoka (cartierele Kashii, Hakata, Sawara şi Imazu), se crede a fi cel mai vechi oraş din Japonia, deoarece se află cel mai aproape de China şi Coreea. Zona din jurul Fukuoka este printre cele mai vechi aşezări non-Jomon din ţată. Deşi Dazaifu a fost centrul administrativ până în 663 î.Hr, un istoric a propus ipoteza conform căreia capitala preistorică s-a aflat defapt aici. Texte antice, cum ar fi Kojiki, şi arheologii confirmă că acesta a fost un loc decisiv în ceea ce priveşte fondarea Japoniei. Unii învăţaţi merg chiar până la afirma că a fost primul loc unde s-au stabilit străinii şi familia imperială, dar ca multe teorii ale istoriei timpurii a Japoniei, rămâne contestată. Oraşul mai este uneori menţionat ca Hakata, cartierul central al municipiului.
În 923 altarul Hakozaki-gu s-a stabilit în Fukuoka ca o ramură a altarului Usa.
Invazia mongolilor (1274-1281)
Kublai Khan, conducătorul Imperiului mongol, şi-a îndreptat atenţia spre Japonia începând cu anul 1268, exercitând o nouă presiune exterioară cu care Japonia nu se mai confruntase până atunci. Prima oară Kublai Khan a trimis un sol în Japonia pentru a determina shogunatul să recunoască suzeranitatea Khan-ului. Shogunatul Kamakura a refuzat. După acest eveniment Mongolia a trimis în mod repetat soli, cerând de fiecare dată shogunatului să le accepte cererea, dar fără nici un rezultat.
În 1274 Kublai Khan a pus în aplicare o invazie a părţii de nord Kyushu-ului, având o flotă de 900 de vase şi 33.000 de soldaţi, incluzând soldaţi din Goryeo (peninsula Coreea). Prima invazie a fost compromisă de o combinaţie de incompetenţă şi furtuni. După prima invazie din 1274 samuraii japonezi au construit o barieră din piatră de 20 de kilometrii lungime de-a lungul coastei golfului Hakata, unde se află astăzi municipiul Fukuoka. Zidul, având 2-3 metrii înălţime şi la bază o lăţime de 3 metrii, a fost construit între 1276-1277 şi a fost excavat în anii '30.
Kublai a trimis o altă solie în 1279. În acea vreme Hojo Takimune, din clanul Hojo (1251-1284) era al optulea regent (dar acesta conducea de fapt ţara). Nu numai că el a refuzat oferta, dar i-a decapitat pe cei cinci emisari mongoli după ce i-a adus la Kamakura. Înfuriat, Kublai a întreprins un nou atac asupra Fukuoka în 1281, mobilizând 140.000 de soldaţi şi 4.000 de vase. Apărătorii japonezi, în număr de aproximativ 40.000 nu iau putut egala pe mongoli, şi forţele invadatoare au ajuns până la Dazaifu, la 15 kilometrii sud de Fukuoka. Cu toate acestea japonezii au fost ajutaţi de un alt taifun, ce a dat o lovitură zdrobitoare trupelor mongole, iar invazia a fost zădărnicită.
Acest taifun a ajuns să fie numiti "kamikaze" (vânt divin).
Formarea oraşului modern
Anterior Fukuoka a fost reşedinţa puternicilor daimyo ai provinciei Chikuzen, şi a jucat un rol important în istoria medievală a Japoniei. Renumitul templu al lui Tokugawa Ieyasu de aici a fost distrus de un incendiu în timpul războiului Boshin din 1868.
Oraşul modern s-a format în aprilie 1889 prin unirea oraşelor Hakata şi Fukuoka. Din punct de vedere istoric Hakata a fost un port şi un district comercial şi a fost în mai mare măsură asociat în ceea ce priveşte cultura regiunii şi a rămas şi astăzi principala zonă comercială. Pe de altă parte Fukuoka găzduia mulţi samuarai, iar acest nume a fost utilizat din vremea lui Kuroda Nagamasa, primul daiymo al provinciei Chikuzen, nume preluat de la locul său de naştere din prefectura Okayama.
Când Hakata şi Fukuoka au decis să fuzioneze, a avut loc o întâlnire pentru a se decide numele noului oraş. Iniţial a fost ales numele "Hakata", dar un grup de samurai a distrus reuniunea şi i-a forţat pe cei prezenţi să aleagă "Fukuoka" ca nume a viitorului oraş. În pofida acestor fapte termenul "Hakata" se utilizează încă pentru a se face referire la zona omonimă a municipiului, şi mai ales în ceea ce priveşte gara oraşului, gara Hakata, dar şi pentru dialectul vorbit aici, Hakata-ben.
Geografie
Fukuoka este mărginit din trei părţi de munţi, iar la nord are ieşire la marea Genkai. O mare parte din oraş este construit pe teren recuperat din mare, iar în Higashi-ku încă se construiesc insule artificiale.
Oraşul se află la aproximativ 1.100 kilometrii de Tokyo.
Climă
Municipiul are un climat umed subtropical, cu veri umede şi fierbinţi şi ierni relativ bânde. Precipitaţiile medii sunt în jur de 1.600 mm pe an, cu o durată mai mare întrte lunile iunie-septembrie. Împreună cu majoritatea prefecturii, Fukuoka are un climat moderat, cu o temperatură medie anuală de 16.3 grade Celsius, o umiditate medie de 70% şi cu 1.811 ore de lumină naturală pe an. Aproximativ 40% din an este înnorat.
Temperatura în timpul iernii scade rar sub 0 grade, şi tot rar ninge, cu toate că o ploaie uşoară cade în majoritatea zilelor, deşi nu la fel de frecvent ca în partea dinspre area Japoniei a insulei Honshu. Primăvara este caldă şi însorită, cireşii înflorind la sfârşitul lunii martie sau începutul lunii aprilie. Sezonul ploios durează în jur de şase săptămâni, între iunie şi iulie, timp în care umiditatea este foarte ridicată iar temperaturile variată între 25 şi 30 de grade Celsius. Verile sunt umede şi fierbinţi, cu temperaturi ce ajunf până la 37 de grade Celsius.Toamna, considerată adesea a fi cel mai bun anotimp din Fukuoka, este caldă şi uscată, deşi sezonul taifunutilor se desfăşoară între lunile august şi septembrie.
Cutremure
Fukuoka nu este atât de activ din punct de vedere seismic ca multe alte părţi din Japonia, însă resimte ocazionale cutremure. Cel mai puternic cutremur recent a avut o magnitudine de 6.6 grade pe scara Richter şi a lovit la 10:53 a.m ora locală, pe 20 martie 2005, omorând o persoană şi rănind peste 400. Epicentrul cutremurului a fost în marea Genkai, de-a lungul unei extensii ne-descoperite până la acel moment de-a lungul faliei Kego ce se desfăşoară până în centrul Fukuoka. Insula Genkai, o componentă a cartierului Nishi-ku, a fost cel mai puternic afectată de cutremur şi aproape toţi locuitorii insulei au fost nevoiţi să fie evacuaţi. Repliciele au continuat  intermitent în săptămânile următoare, iar echipele de muncitori au lucrat ca să consolideze clădirile afectate în întreg oraşul. Casele japoneze tradiţionale, în special din zonele Daimyo şi Imaizumi au fost cel mai puternic afectate şi multe dintre ele au fost propuse spre demolare, împreună cu câteva clădiri de apartamente. Plăţile de asigurare împotriva daunelor au fost estimate la aproximativ 15.8 miliarde de yeni.
Un cutremur similar, cu o intensitate de 5+ a avut loc o lună mai târziu, pe 20 aprilie 2005.
Falia majoră din Fukoka, Kego, se desfăşoară de la nord-vest spre sud-est, fiind aproximativ paralelă cu linia de cale ferată Omuta a companiei Nishitetsu, şi a fost crezută îniţial ca având o lungime de 22 de kilometrii. Este estimată a produce cutremure de cel muld gradul 7, ce au loc în jur de o dată la 15.000 ani. Dacă hipocentrul se află la 10 kilometrii adâncime, aceasta se va traduce ca un cutremul de gradul 6 (similar cu cel din martie 2005) în centrul oraşului, dacă aici se află epicentrul. Probabilitatea producerii unui cutremur în termen de 30 de ani pe porţiunea cunoscută a faliei Kego a fost estimată la 0.4% înainte de 20 martie 2005, însă această probabilitate a fost revizuită de atunci, crescând. Incluzând noua extensie din marea Genkai, falia Kego se crede a avea acum în lungime 40 de kilometrii.
În urma rapoartelor conform cărora oraşul ar fi fost pregătit doar pentru un cutremur de până la 6.5 grade, au renăscut puternice temeri potrivit cărora cutremurele ar putea cauza ca porţiunea faliei Kego ce se află sub oraş să redevină activă, dând naştere unui cutremur la fel de mare sau mai mare decât cel din 20 martie 2005.
Cartiere
Municipiul Fukuoka are şapte cartiere, şi anume: Higashi-ku, Hakata-ku, Chuo-ku (centrul administrativ), Minami-ku, Jonan-ku, Sawara-ku şi Nishi-ku.
Demografie
În mai 2007 municipiul avea o populaţie estimativă de 1.422.836 locuitori şi o suprafaţă totală de 340,60 kilometrii pătraţi. Cu o medie a vârstei de 38.6 ani, Fukuoka este al doilea cel mai tânăr municipiu major al Japoniei, iar cu o rată de expansiune de 4.4%, este deasemenea şi al doilea cel mai rapid oraş al ţării în ceea ce priveşte acest aspect (conform recensământului din anul 2000).
Potrivit unei reviste locale, un studiu recent al administraţiei a constatat că în oraş se află peste 1.200 de persoane fără adăpost, adică al patrulea pe ţară.
Economie
Fukuoka este centrul economic al regiunii Kyushu, economia concentrânduse îndeosebi pe sectorul servicii. Sedii a mari companii din oraş includ furnizorii de energie electrică Iwataya şi Kyushu Electric Power. Municipiul găzduieşte deasemenea şi mule firme mici ce joacă un rol de susţinere în manufacturile din sectoarele logistică, IT şi high-tech. Majoritatea companiilor de industire grea din regiune se află în vecintătate, în municipiul Kitakyushu.
Aici se află câţiva radiodifuzori, printre care Fukuoka Broadcasting System, Kyushu Asahi Broadcasting, Love FM, RKB Mainichi Broadcasting şi Television Nishinippon Corporation.
Portul Hakata şi aeroporul Fukuoka fac din oraş un centru cheie al transportului regional. În Fukuoka se află sediul companiilor de cale ferată Kyushu Railway Company (JR Kyushu) şi Nishi-Nippon Railroad. Air Next, o ramură a companiei aeriene All Nippon Airways, se află în cartierul Hakata-ku. Înainte de dizolvare tot aici se afla şi sediul companiei aeriene Harlequin Air.
Municipiul are propria sa bursă de valori, fondatî în anul 1949, ce ocupă locul 6 în ţară.
Cultură
Fukuoka a fost selectat într-un număr din iulie 2006 al revisetei Newsweek printre "Cele mai dinamice 10 oraşe din lume". A fost ales pentru locaţia sa, turismul şi comerţul în creştere şi o mare creştere a volumului portuar şi aerian. Municipiul are o vastă cultură şi o gamă largă de atracţii turistice.
În ediţia din iulie/august 2008 revista Monocle a selectat municipiul pe locul 17 dintre "Cele mai bune 25 de oraşe în ceea ce priveşte calitatea vieţii". A fost ales pentru shopping-ul excelent, mâncărurile excepţionale, bunele căi de transport, muzeele frumoase, "pentru sentimentul de deschidere în faţa mării", spaţiile verzi şi pentru că este primitor, sigu, curat şi apropiat faţă de restul Asiei de est.
Turism
Sky Dream Fukuoka, localizată în cartierul vestic al oraşului, a fost una dintre cele mai înalte roţi Ferris din lume, cu o înălţime de 120 de metrii. A fost desfiinţată în septembrie 2009. Castelul Fukuoka, situat în vecinătatea parcului Ohori expune rămăşiţele zidurilor din piatră şi meterezele ce au supravieţuit devastatorului incendiu din timpul revoltelor Restauraţiei Meiji. A fost preservat împreună cu câteva turnuri reconstruite din beton prefabricat, construite între anii '50-'60, când a existat un trend în Japonia pentru reconstruirea castelelor deteriorate ca atracţii turistice. Parcul Ohori este deasemenea locaţia unei mari galerii de artă. În vecinătatea cu Dazaifu se află Muzeul naţional Kyushu, deschis de curând.
Parcul marin Uminonakamichi se află pe un cap îngust în partea nordică a golfului Hakata. Există aici un parc de distracţii, o grădină zoologică unde pot fi mângâiate animalele, grădini, plaje, un hotel şi un mare acvariu marin.
Pentru turişti din alte părţi ale Japoniei, delicatesele locale, cum ar fi mentaiko, ramen Hakata şi motsunabe sunt asociate cu acest oraş. Yatai (standuri stradale) servind ramen pot fi întâlnite în Tenjin şi Nakasu aproape în fiecare seară.
Turnul Fukuoka se află  lângă plajă, în Momochi.
Muzee
Muzeul de artă Fukuoka- aflat în parcul Ohori; expune o selecţie variată de artă contemporană şi din alte perioade din întrteaga lume, incluzând lucrări ale lui Mark Rothko, Roy Lichtenstein şi Salvador Dalí.
Muzeul de artă asiatică Fukuoka- expune lucrări din diverse ţări asiatice.
Muzeul municipal Fukuoka- expune o gamă largă de articole ce ţin de istoria regiunii, inclusiv un spectaculos sigiliu din aur.
Muzeul istoric Genko- aflat în Higashi Kouen; expune arme şi armuri japoneze şi mongoleze din secolul al 13-lea, cât şi picturi cu subiecte istorice. Deschis în weekend-uri.
Muzeul popular Hakata Machiya- dedicat expunerii modurilor de trai tradiţional, vorbirii şi culturii din regiunea Fukuoka.
Premiul anual Fukuoka Asian Culture Prize a fost înfiinţat pentru a onora munca remarcabilă a persoanelor fizice sau a organizaţiilor în Asia.
Festivaluri
Fukuoka găzduieşte multe festivaluri (matsuri) ce au loc pe întreg parcursul anului. Dintre acestea, cele mai faimoase sunt Hakata Dontaku şi Hakata Gion Yamakasa.
Yamakasa, organizat pentru două săptămâni în fiecare iulie, este cel mai vechi festival din Fukuoka, cu o istorie de peste 700 de ani. Festivalul datează din 1241, când un preot numit Shioichu Kokushi a salvat Hakata de o teribilă epidemie cărând în jurul oraşului un altar portabil şi vărsând apă. Echipe formate din bărbaţi (femeile, cu excepţia fetelor mici, nu sunt îngăduite) reprezentând fiecare cartier al municipiuluim comemorează ruta preotului printr-o cursă contra cronometru pe un traseu bine stabilit, purtând pe umeri care alegorice cântărind câteva sute de kilograme. Toţi participanţii poartă shimekomi (numiţi în alte părţi ale ţării fudoshi), un fel de şorţ tradiţional. Fiecare zi a festivalului de două săptămâni este marcată prin evenimente speciale şi curse practice, culminând cu cea oficială, ce are loc în ultima dimineaţă înainte de răsărit. Zeci de mii de oameni se aliniază pe străzi pentru ai încuraja echipele. Pe parcursul festivalului bărbaţii pot fi văzuţi mergând pe jos în multe părţi ale oraşului purtând jachete happi lungi imprimate cu stema echipei la care sunt afiliaţi şi încălţări geta. Costumele sunt purtate cu mândrie şi sunt considerate a fi potrivite de purtat chiar şi la ocazii formale, cum ar fi nunţi şi petreceri cocktail,. pe durata festivalului.
Hakata Dontaku are loc în municipiul Fukuoka pe 3 şi 4 mai. Mândrindu-se cu o istorie de peste 800 de ani, la festivalul Dontaku participă peste două milioane de oameni, transformându-l în festivalul cu ceea mai mare participare din Japonia în timpul sărbătorilor din Golden Week. Pe parcursul festivalului sunt ridicare în centrul oraşului scene pentru spectacole tradiţionale şi au loc parade cu care alegorice. Numele întreg al festivalului este Hakata Dontaku Minato Matsuri.
Festivalul a fost oprit timp de câţiva ani în perioada Meiji, iar de când a fost reînceput a devenit cunoscut ca Hakata Dontaku.
Muzică
Nume notabile din J-pop, incluzând-o pe Ayumi Hamasaki (aleasă cea mai bogată femeie din Japonia), cântăreaţa şi compozitoarea Ringo Siingo, extrem de popularul duo Change&Aska, cântăreaţa şi compozitoarea Nobuchika Eri, Misia şi Yui. În vremea anilor '70 muzicienii locali se mândreau cu originea lor şi cu stilul lor, Mentai Rock.
Componenta Morning Musume din a şasea generaţie, Reina Tanaka, s-a născut deasemenea aici în 1990, împreună cu membra generaţiei nouă, Erina Ikuta, în 1997.
Persoane notabile
Romancierul Jiro Akagawa, cântăreţul Aska (Change&Aska), actorul Sonny Chiba, afaceristul Dan Takuma, cântăreaţa Ayumi Hamasaki, cântăreţul enka Kiyoshi Hikawa, politicianul şi al 32 prim-ministru al Japoniei Koki Hirota, cântăreaţa Erina Ikuta (Morning Musume), regizorul Sogo Ishii, filozoful neo-confucianist Kaibara Ekken, cântăreaţa-compozitoare Ai Kawashima, mangaka Yoshinori Kobayashi, cântăreaţa Misia, judoka Kenzo Nakamura, seiyuu Ai Nonaka, actriţa Yukari Oshima, cântăreaţa şi actriţa Noriko Sakai, luptătorul profesionist Kesuke Sasaki, cântăreaţa născută în Saitama dar crescută în Fukuoka Shiina Ringo, cântăreţul şi membrul al fromaţiei W-inds Keita Tachibana, prezentatorul de televiziune Tamori, cântăreaţa Reina Tanaka (Morning Musume), judoka Ryoko Tani, cântăreaţa Yui şi romancierul Yumeno Kyusaku.








sâmbătă, 16 iunie 2012

Dazaifu

Dazaifu este un municipiu din prefectura Fukuoka, Japonia. Municipiile învecinate includ Onojo şi Chikushino. Cu toate că este în mare parte urbanizat, deţine şi terenuri agricole utilizate pentru cultivarea orezului şi a legumelor.
În mai 2011 avea o populaţie estimativă de 70.587 locuitori şi o suprafaţă de 29.58 kilometrii pătraţi.
Deşi a fost un important centru istoric în jur de o mie de ani, oraşul a fost fondat oficial în aprilie 1982.
Istorie
Dazaifu a fost sediul imperial care guverna regiunea Kyushu, ce a fost mutat după 663 în Fukuoka de astăzi. Dazaifu a găzduit ambasadele străine din China şi Coreea. Korokan, o casă de oaspeţi pentru ambasadorii străini, a fost deasemenea construită. Din perioada Nara către perioada Heian, şi până la perioada Kamakura, Dazaifu a fost uinul dintre centrele economice şi militare ale Japoniei. În perioada Heian Dazaifu a fost un loc de exil pentru curtenii de mare rang, printre nobilii exilaţi aici incluzându-se şi Sugawara no Michizane, mormântul său afşându-se la altarul Dazaifu Tenman-gu.
Uneori Dazaifu a fost atacat de rebeli. Alteori însuşi conducătorul Dazaifu-lui a pornit o rebeliune.
Odată cu invazia mongolilor şi cu declinul autorităţii imperiale, acesta a devenit mai puţin important din punct de vedere politic. În perioada Muromachi centrul politic al Kyushu-ului a fost mutat la Hakata.
În perioada medevală a fost sediul clanului Shoin, membrii acestuia fiind mai târziu eliminaţi de către clanul Ouchi.
În perioada Edo, până la abolirea sistemului han în 1873, a făcut parte din domeniul Kuroda.
Atracţii
Muzeul naţional Kyushu s-a deschis în 2005. Clădirea din lemn şi sticlă, aşezată între dealuri, găzduieşte artefacte japoneze asociate cu istoria regiunii Kyushu.
Templul zen Komyozen-ji este faimos pentru grădina sa cu pietre. Templul a fost construit în perioada Kamakura la o aruncătură de băţ de altarul Dazaifu Tenman-gu.Toate trei se află aproape de gara Nishitetsu. Alt templu, Knzeon-ji, a fost ridicat în secolul al optulea şi a fost odată mai marele templelor din Kyushu, iar în prezent găzduieşte o serie de comori istorice, artistice şi religioase.
Ruinele Adminstraţiei din Dazaifu, aflate aproape de gara Dazaifu, sunt astăzi un parc public.
Există şi un mic muzeu dedicat lui Sugawara no Michizane, ce a murit aici în exil în anul 903.









marți, 12 iunie 2012

Coppé

Coppé este o cântăreaţă şi compozitoare japoneză de muzică electronică. Ea a lasat 20 de albume solo sub tutela propriei case de discuri, numită "Mango + Sweet Rice".
Tinereţe
Cântăreaţa a fost născută şi crescută în Tokyo. Numele său real este Yoshimi, ce înseamnă "pur, bun, frumos" în japoneză. A primit porecla Coppé de la mama ei, deoarece la ziua ei de naştere semăna cu o pâine cu acelaşi nume.
În copilărie ea a călătorit frecvent între Japonia şi Hawaii, şi a trăit deasemenea pentru o vreme în Arizona. De la vârsta de trei ani a studiat pianul şi baletul. A câştigat un peremiu Nihon Record Taisho ( numit uneori "Grammy-ul japonez") pentru cântecul său "Peke no uta", ce a fost lansat sub casa de discuri King Records. Ea a mai câştigat şi un premiu Chibikko Nodojimancând era încă în şcoala primară, cu melodia sa originală intitulată "Red red ballon". Tot în perioada copilăriei a începuut să participe la emisiunea săptămânală de pe NHK "Uta no tomodachi". Acest lucru a făcut-o să se implice şi în radio, prima s-a emisiune fiind "All nitte nippon". Mai târziu a avut emisiuni şi la FM Tokyo şi FM Yokohama. Cunoştinţele sale de limbă engleză i-au auds participarea la o emisiune de pe NHK bazată pe învăţarea acestei limbi. Alte emisiuni unde a apărut în mod obişnuit au fost "Jikan desuyo" şi "Ginza now" de pe TBS, "Shower gang" de pe NTV. A părut şi la canalul muzical "Poppers MTV", unde a interghevat mulţi artişti străini, printre care Ray Charles, Bob Marley, James Brown, Madonna, the Police, Cyndi Lauper şi Micahel Jackson. După moartea tatălui ei s-a mutat în Honolulu cu scopul de a se apropia de mama sa. Tot în Hawaii a avut o emisiune radio numită KIKI AM 83.
Ca muziciană
În timp ce a devenit cunoscută ca o personalitate radio şi TV, Coppé a continuat să compună şi să cânte, iar în 1995 şi-a lansat propriul album. Muzica sa include multe influenţe, dar în general este orienată spre muzica electronică şi cea de club. Ea a concertat în Spania, Marea Britanie, SUA şi Japonia şi a colaborat cu o gamă largă de muzicieni, cum ar fi Plaid, Q-Bert, DJ Vadim, Kris Weston, Senior Coconut, Tipsy, Peanut Butter Wolf, Takemura Nobukazu, DJ Kensei, Fred moTh, Hifana şi Jemapur.
Dicografie
Albume
1995: Coppé
1997: O of M with Coppé
1999: Peppermint
2000: Mercury
2001: Papa My Buddha
2003: Nauru
2004: 8
2005: 9+10=10th Anniversary!
2007: Fi-lamente
2010: Artificial Insemination
2010: Coppe' In A Pill
2011: Yogurt
2012: Rays
2012: Rays / Coppe' In A Bloc
Single-uri
1997 Blue Time Machine (12", Blu: Mango + Sweetrice)
2000 Blue
2012 Forbidden/My Heartbeatz Become Earthquake
Sabi




 

duminică, 10 iunie 2012

Chikushino

Chikushino este un municipiu din prefectura Fukuoka.
Învecinânduse cu Daifazu, municipiul este în primul rând o suburbie a municipiului Fukuoka. Oraşul, ce a fost fondat în aprilie 1972, are în prezent o populaţie de 100.397 locuitori şi o suprafaţă de 87.78 kilometrii pătraţi.







sâmbătă, 9 iunie 2012

Chikugo

Chikugo este un municipiu din prefectura Fukuoka, Japonia, ce are o suprafaţă de 41.85 kilometrii pătraţi şi o populaţie de 48.808 locuitori.
Municipiul a fost fondat în aprilie 1954.